Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Landwasserschlepper

Немачка врховна команда је 1936. од компаније Rheinmetall Borsig AG затражила да пројектује специјални трактор који ће се моћи користити и као амфибија. Немци су имали идеју да трактор вуче специјалну приколицу, која би такође била амфибија, за транспорт возила или других терета, масе од око 18 000 кг. Тако би се тр актор у води понашао као реморкер, док би на копну био класичан трактор и вукао приколицу до места сигурног за истовар.

Rheinmetall се прихватио посла и произвео возило звано Landwasserschlepper, или скраћено LWS. У основи, LWS је био моторни реморкер са гусеницама и био је велика машина, незграпног изгледа, за коју ће се касние испоставити да је поуздано и врло корисно возило. Возило је уз ивице са доње страе било равно, испод којих су биле смештене гусенице. На свакој страни су била по четири сета потпорних точкова и вешањем са лиснатим опругама. Предњи крај возила, прамац, био је висок, са кабином за смештај 3 члана посаде и простором за смештај још двадесет лица. Оно што се чинило као мали димњак у ствари је био усис ваздуха за мотор. На задњем делу возила, илити на крми, налазила су се два велика пропелера којима је возило погоњено у води.

Kрмени део возила, уочавају се листови кормила испред којих су смештени пропелери за погон возила

За разлику од возила, приколица је била једноставног изгледа, са равним странама и три осовине са точковима, који су коришћени по изласку на копно. На задњем делу приколице се налазила рампа за утовар-истовар.

Приколица

Концепт LWS са приколицом је проверен у низу опитовања, која су обављана без журбе, све до маја и јуна 1940. када су наступиле припреме за операцију Seelöwe. Ово возило се није могло користити за ову операцију али је могло бити употребљено за мирније воде или водене препреке у унутрашњости копна. Без обзира на то, Немци су неко време пожурили са LWS, али је 1941. пројект отказан. Као аргументи за отказ пројекта наведени су недостатак оклопне заштите возила. Приколица је означена као гломазна па се у складу са том оценом родила нова идеја. Употребљен је ходни део и вешање тенка PzKpfw IV, на коју је уграђена лака пловна шасија. Два примерка возила, позната под ознаком Panzerfähre или скраћено PzF, коришћена су чешће као трајект него као трактор, али је цео пројект напуштен 1942, након што су произведена и тестирана два прототипа.

Landwasserschlepper II (Panzerfähre)

Након Другог светског рата, Британци су запленили LWS и отпремили га у Велику Британију где су га тестирали и проучавали.

ТТ карактеристике LWS Landwasserschlepper II
Маса 13 000 кг 40 000 кг
Дужина 8,60 м 11 м
Ширина 3,16 м 9,45 м
Висина 3,13 м   2,5 м
Посада 3+20 2
Наоружање
Погон 1 х Maybach HL 120 TRM V-12 снаге 265 КС
Аутономија 240 км
Брзина на путу           40 км/ч
на води           12,5 км/ч
LWS
Landwasserschlepper II
LWS
LWS
LWS
Landwasserschlepper II
Landwasserschlepper II

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *