Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Lewis, митраљез

Као и у много случајева данас, показало се да одређене конструкције, уз мале измене могу дати одличне резултате. Таква је и прича о пушкомитраљезима (митраљезима) система Lewis. Тако је пуковник америчких оружаних снага, Isaac Lewis 1910. Године дорадио патент Samuela McLeana. У конструкцију митраљеза који функционише на принципу позајмице барутних гасова, са клипом и ротационим затварачем, Lewis је доградио добошем од 47 метака, повратном опругом у облику спирале и тада јединственим системом ваздушног хлађења цеви. Око цеви је поставио алуминијумски хладњак преко кога је била навучена облога. Поред тога што је имала функцију скривача пламена, облога је имала И функцију хлађења цеви тако то се приликом опаљења метка, врели гасови шире излазећи из цеви, а потом и из предњег дела облоге, стварајући вакуум који је увлачио хладан ваздух између хладњака на задњем крају облоге.

Неколико прототипова је приказано високим официрима америчких оружаних снага. Истим митраљезом, захваљујући малој маси и употреби добоша уместо дотадашњих реденика, Lewis је опитно наоружао и авион, али безуспешно. Нове конструкције су, као што то обично бива у војсци, наишле на зид неодобравања застарелих официра који су водили главну реч у опремању и наоружавању војске. Lewis напушта идеју да наоружа Американце овим митраљезом и одлази у Европу, где га са пуно разумевања прихвата белгијска компанија FN и откупљује му патент.

Почетком Првог светског рата, белгијска војска је у свом наоружању имала неколико стотина ових митраљеза. Падом Белгије под окупацијом Немачке, документација за митраљез Lewis се пребацује у Велику Британију, где убрзо започиње масовна производња. Иако компликован за производњу, за исти број радних часова колико је било потребно за производњу митраљеза Vickers било је могуће произвести 6 митраљеза система Lewis. Предност Lewisа над Vickersom је одмах уочена, тако да почиње његова уградња на камионе, оклопна возила и најзад на авионе (са мањим модификацијама у односу на основни модел). Добија и званичну ознаку, .303 Lewis Mark II. Пред офанзиву на Соми, 1916. Године, добија добош капацитета 97 метака. Коначно и Америка увиђа предности овог оружја и компанија Savage Arms Co. започиње његову производњу под ознаком Мод. 1917 у калибру .30-06 и за ваздухопловство под ознаком Мод. 1918.

Возило Chevrolet са уграђеним митраљезом Lewis, у пустињи 1942.

Између два светска рата, Lewis остаје у наоружању британске армије све до 1936. Године када га лагано замењује Bren. Са избијањем Другог светског рата и повећаном потребом оружаних снага за митраљезима, из магацина на светлост дана поново излази стари добри Lewis. Њиме се наоружавају јединице територијалне одбране, али бива уграђиван и на бродове. У оквиру америчке војне помоћи у Британију пристижу и амерички митраљези Lewis који су због другачијег калибра били означавани црвеном бојом преко сандука и добоша. Добијају и званичну ознаку, .30 Savage-Lewis. У току рата се радило и на осавремењивању истих, али без већих успеха. Након рата се дуго времена задржао у наоружању бивших британских колонија и у неким афричким земљама. На основу ове конструкције је касније израђен амерички митраљез М-60.

ТТ карактеристике
Маса 13 кг
Дужина 1 280 мм
Дужина цеви 670 мм
Метак .303 British
.30-06 Springfield
7.92×57mm Mauser
Брзина гађања 500 – 600 мет/мин
Брзина зрна на устима цеви 740 м/с
Крајњи домет 3 200 мм
Храњење добош капацитета 47 или 7 метака

 

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *