Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Ловац тенкова Jagdpanther

Jagdpanther из састава 559. тешког противтенковскoг батаљона, Белгија, септембар 1944.

Када је возило, сада познaто као Jagdpanther фебруара 1944. по први пут произведено, означило је дефинитивни прелазак са ловаца тенкова из времена када су се они добијали изнуђеним конверзијама или импровизацијама, на позицију где су ловци тенкова постали наменски конструисана средства за вођење рата. Jagdpanther је почетком 1943. био под знаком питања, јер је то било време када се захтевао квантитет ловаца тенкова, а узимањем најбољих тенковских шасија, надајући се да ће производња задовољити потражњу.  Тако је за основу новог ловца тенкова узета готово неизмењена шасија тенка Пантер, наоружана противтенковским топом Pak 43 калибра 88 мм – смештеним у оклопљено надграђе. За самоодбрану је уграђен митраљез калибра 7,92 мм. Прототип, тада са ознаком Panzerjäger Panther, приказан је Хитлеру октобра 1943, а кажу да је сам Хитлер наредио да се име промени у Jagdpanther.

Jagdpanther је био једно од оних возила које с правом заслужује похвале, јер је био супериорно борбено возило, а такође и једно од најчувенијих борбених возила Другог светског рата. Био је брз и са добром оклопном заштитом. Могао је да уништи скоро све непријатељске тенкове који су се тада сретали на бојишту, укључујући и совјетски тешки тенк ИС-2, мада са ограничењем да га је морао погодити у бок.

С времена на време, појединачни Jagdpanther или мања група њих је могла да заустави напредовање савезничких тенкова. На срећу п оСавезнике, производња Jagdpantherа никада није достигла планирани темпо од 150 комада месечно. До априла 1945. је произведено свега 382 комада. Главни узроци споре производње леже у оштећењима која су фабрикама нанета путем савезничких бомбардовања. Немци су се довијали на различите начине да произведу ове ловце тенкова, тако да и не чуде разлике које су се појавиле између појединих примерака.

Jagdpanther је имао петочлану посаду, ау тешко оклопљеном надграђу возила је било места за смештај 60 пројектила. Када се рат завршио, начињени су планови за производњу нове верзије, наоружане топом калибра 128 мм. Ова верзија није одмакла даље од дрвене макете. Ипак, и са уобичајеним топом калибра 88 мм, Jagdpanther је био ловац тенкова достојан поштовања. Овако добро комбинацију ватрене моћи, покретљивости и оклопне заштите је током Другог светског рата постигло свега пар оклопних возила.

ТТ карактеристике
Маса 46 000 кг
Дужина са топом 9,90 м
Ширина 3,27 м
Висина 2,715 м
Посада 5
Наоружање 1 х 88 мм
1 х 7,92 мм
Погон бензински мотор Maybach HL 230 снаге 600 – 700 КС
Аутономија 160 км
Брзина 55 км/ч

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *