Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Ловац тенкова Marder II

Ловац тенкова Marder II, Совјетски Савез, 1943.

Као и када је у наоружање уведен лаки тенк PzKpfw I, тако је и тенк PzKpfw II када је 1935. уведен у наоружање – био намењен за обуку немачких тенкиста. Ипак, у периоду од 1939. до 1942. морао је да се употреби  и као борбени тенк, јер Немачка једноставно није располагала довољним бројем борбених тенкова којим би их заменила. Како је топ калибра 20 мм био преслаб за борбу против непријатељских тенкова, а прстен куполе преслаб за уградњу снажнијег топа  – постало је посве очигледно да је тенк потребно заменити. Ипак, линија за производњу тела тенка била је још увек у функцији, јер је сама шасија сматрана квалитетном и погодном за уградњу друге опреме и наоружања. Тако је тенк PzKpfw II конвертован у ловац тенкова (Panzerjäger).

Прототип новог ловца тенкова био је наоружан противтенковским топом калибра 50 мм, али је серијски модел наоружаван специјалном верзијом топа Pak 40 калибра 75 мм, који добија ознаку Pak 40/2. Овај снажан топ је био стандардно немачко противоклопно оруђе, а уградња на покретну платформу је обезбедила топу преко потребну већу мобилност. Топ је уграђен у 10 мм дебео оклопни штит, који је био савијен бочно у назад, како би пружио послузи топа заштиту од дејства непријатеља. Како би се обезбедило место за топ, мотор је померен у назад, а поклопци мотора су употребљени као радна површина послуге. Возило је добило ознаку Marder II, иако су у званичним документима и даље коришћена ознака 7.5-cm Pak 40/2 auf Slf II.

Ловац тенкова Marder II  је остао у производњи све до 1944. и постао је један од најраспрострањенијих немачких конверзија тенкова у самоходно артиљеријско оруђе. Произведено је укупно 1 217 примерака. Сматрао се ефикасним и врло употребљивим средством, јер је имало релативно мале димензије, добре перформансе при кретању ван путева, а топ се могао носити са скоро сваким типом тенка на бојишту тог времена (сем супер тешких тенкова попут совјетског ИС-2). Изнад поклопаца мотора су биле смештене и полице за муницију, у којима је стајао борбени комплет од 37 граната. Поред граната калибра 75 мм, у борбени комплет возила се убрајао и б/к митраљеза од 600 метака.

Већи део произведених ловаца тенкова Marder II је послат на Источни фронт, али у суштини, учествовали су на свим ратиштима. 1944. је производња возила стала, а послуге су често смањиване за по једног члана, како би се уштедело на људству. Током каснијих фаза рата, нека возила су опремана инфра-црвеним (ИЦ) рефлекторима како би могли изводити борбена дејства и ноћу. Ипак, таква опрема је у тој фази рата могла имати врло мало утицаја на исход рата.


ТТ карактеристике Marder II
Маса 11 000 кг
Дужина 6,36 м
Ширина 2,28 м
Висина 2,20 м
Посада 3 или 4
Наоружање 1 х 75 мм
1 х 7,62 мм
Погон бензински мотор Maybach HL 62 снаге 140 КС
Аутономија 190 км
Брзина 40 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *