Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Ловац тенкова Tiger (P) Elefant/Ferdinand

Када је тенк који ће касније добити име Тигар још увек био у фази планирања, два концерна – Хеншел и Порше су се борили за уговор о производњи новог тенка. Иако је Порше сматран неком врстом фаворита на конкурсу, испитивања је прошао Хеншелов модел. Овај модел је касније добио званичну ознаку PzKpfw VI Tiger.

Немци не би били Немци, да нису практични. Тако су одлучили да од Поршеове несуђене конструкције тенка направе тешки ловац тенкова тако што ће га наоружати новим противтенковским топом калибра 88 мм (Pak 43/2), који је пак настао даљим развијањем противавионског топа Flak 18-37. Топ је требало поставити у велико оклопљено надграђе са ограниченим ходом по азимуту. Произведено је 90 комада, ознаке Panzerjäger Tiger (P), који ће касније постати познати под именом Ferdinand или Elefant. Слово „P“ у ознаци је значило да се ради о Поршеовој конструкцији.

Нови ловци тенкова су произвођени у великој журби, јер је Хитлер желео да их има спремне за главну операцију 1943, код Курска. Кашњење у производњи, као и обука људства – условила је да се почетак офанзиве одложи за 5. јул 1943. До тада је Црвена Армија била и више него спремна за битку. Одбрана код Курска је била добро организована, а кашњење Немаца им је омогућило да организују и одбрану по дубини и тиме смање ефикасност немачких напада.

Напуштени Panzerjäger Tiger (P) „Elefant“ (Sd.Kfz. 184), негде у Италији, април 1944.

Битка код Курска је за Elefante била страшно ватрено крштење. Немци су новим ловцима тенкова наоружали два батаљона 654. оклопног пука. Међутим, настали су проблеми и пре него што су ушли у битку. Разлог настанка проблема лежи у томе што су одмах из фабрике слати у јединице, без испитивања и отклањања проблема у наредним примерцима. Они који су пак успели да се домогну совјетских линија, нашли су се у проблему, јер нису имали секундарно наоружање којим би се бранили од напада совјетске пешадије. Совјетски војници би им једноставно прилазили, постављали експлозивна пуњења и уништавали им гусенице или их онеспособљавали на друге начине. Посаде нису имали начина да се одбране и често су напуштале возила и повлачили се.

Неки примерци Elefantа су преживели Курск. Касније су им додати митраљези за самоодбрану, али се никада нису опоравили од неуспешног дебија код Курска. Неки од преживелих су послати у Италију, али су због своје непоузданости и недостатка резервних делова ускоро избачени из употребе. Неки су и зaробљени од стране Савезника.

ТТ карактеристике
Маса 65 000 кг
Дужина са топом 8,128 м
Ширина 3,378 м
Висина 2,997 м
Посада 6
Наоружање 1 х 88 мм
1 х 7,92 мм
Погон два бензинска мотора Maybach HL 120 TRM V-12 снаге по 530 КС
Аутономија 153 км
Брзина 20,1 км/ч

Поделите:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

One thought on “Ловац тенкова Tiger (P) Elefant/Ferdinand

 1. Svaka pohvala za modernizovanje sajta, ovo je definitivno trebalo. Nastavite sa ubacivanjem novog sadrzaja i opširnim opisivanjem, ovo su stvari koje će biti aktuelne i mnogo generacija unapred.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *