Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

M29C Weasel

M29C Weasel

Савезници су током 1943. развијали планове за заузимање Норвешке, која је тада била под немачком окупацијом. Током развијања планова постало је јасно да би савезничким војницима добро дошло теретно возило прилагођено за употребу у снежним пределима. Након низа испитивања, прихваћено је гусенично возило Т15 Weasel, које ће током даљег развоја бити прилагођено за вожњу по снегу и блату, непроходном и мочварном терену, када ће добити ознаку Т24 Weasel. Возило је временом стандардизовано као „M29 Cargo Carrier“, из кога ће касније еволуирати амфибијско лако транспортно возило M29C. Иако је ово возило добило и ново име – Ark, она ће остати у сенци старог имена Weasel.

M29C је била једноставна конверзија возила М29. Измене су се односиле на флексибилне гумене гусенице које су омогућавале погоњење возила кроз воду, коморе за узгон на предњем и задњем крају возила и листове кормила.

Детаљ гусеница

Копнена верзија, М29, је већ демонстрирала своје способности у савлађивању скоро сваког типа терена, укључујући и снежне и камените пределе, а M29C је задржао те квалитете. У савлађивању водених препрека био је донекле спор и могао се употребити само на унутрашњим водама. Ипак, када се правилно користио, доказивао се као врло употребљиво возило. Употребљавано је често, посебно током операција у Пацифику. По изласку на обалу, возила су употребљавана за савлађивање терена које ни једно друго возило није могло да савлада, њима је вршен транспорт људства, залиха, чак и вуча артиљеријских оруђа. Често пута је коришћено као санитетско возило, возило за прелазак преко минских поља (притисак на тло био је врло мали, тако да не би активирао противтенковске мине). Возила су се током експлоатације показала као врло поуздана, са ретким кваровима. Касније су развијане и наоружане верзије возила, настале уградњом бестрзајних топова калибра 75 мм, односно противтенковског топа калибра 37 мм.

До краја рата је произведено око 8 000 возила овог типа. Поред ових, наручено је још 10 000 возила, која су због завршетка рата отказана.

ТТ карактеристике
Маса 2 195 кг
Дужина са топом 4,794 м
Ширина 1,7 м
Висина 1,797 м
Посада 1+3
Погон бензински мотор Studebaker Model 6-170 снаге 75 КС
Брзина на путу 58,58 км/ч
на води 6,4 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *