Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Немачка капитулација

Три пута крај

Трећег маја у пола дванаест у Монтгомеријев штаб у Линебург Хајде стигла је немачка делегација коју је уз одобрење великог адмирала Деница опуномоћила немачка Врховна команда да преговара о евентуалној капитулацији немачких трупа у северној Немачкој. Делегација се састојала од адмирала фон Фридебурга, новог врховног команданта немачке морнарице, генерала Кинцела, начелника штаба фелдмаршала Буша који је командовао армијама на Монтгомеријевом северном и западном крилу, вице-адмирала Вангера и мајора Фрајдела, штапског официра. Поређали су их под јарболом испред Монтгомеријевог шатора. Британски фелдмаршал их је пустио да чекају неколико минута, а кад је изашао, видео је Немце како хитро заузимају став мирно и како му салутирају смркнута лица. Изнад њих се вијорила британска застава. Био је то тренутак који је Монтгомерију пружио велико задовољство. Питао је тумача: „Ко су ови људи?“ Тумач је навео њихове чинове, положаје и имена. Тада је Монтгомери упитао „Шта желе?“. Фридебург је на то почео да чита писмо фелдмаршала Кајтела.

nemacka-kapitulacija-1
Монтгомери у свом штабу у Линебург Хајде са немачком делегацијом која је дошла да преговара о капитулацији немачке војске у северној Немачкој

Писмо је садржавало предлог да се три немачке армије између Берлина и Ростока повуку пред Совјетима и да се предају Британцима. После свега што су починили у Совјетском Савезу и Пољској, Немци су били опседнути паничним страхом од одмазде.

Монтгомери је одговорио да неће да разматра предлог. Армије које су се на његовом источном крилу бориле против совјетских јединица требало је и да капитулирају пред њима. Он је само могао да прихвати безусловну капитулацију трупа на свом западном и северном крилу, укључујући све снаге у Холандији, Жлезвиг-Холштајну и Данској. „То могу да прихватим као капитулацију на бојном пољу оних непријатељских трупа које се налазе директно насупрот мени и њихових резерви у Данској.“ Фридебург је одговорио да за то није опуномоћен, али је хтео да склопи ограничени споразум да би олакшао судбину цивилног становништва у том подручју. Монтгомери је одбио да о томе разговара. Кратко и јасно је рекао да ако Немци одбију да безусловно капитулирају у већ поменутим подручјима, одмах ће наставити борбу. Делегацији је на једној мапи показао колико је ситуација за Немце безнадежна. Испоставило се да су Фридебург и остали до тада имали сувише оптимистичку слику положаја немачких армија и згрануто су пиљили у мапу. Монтгомери је решио да их неко време остави саме како би све добро промислили. Послао их је у један шатор где су могли да ручају у друштву само једног британског официра За време јела је адмирал фон Фридебур почео да плаче. Остали су јели ћутке После ручка је фон Фридебург рекао да је спреман да Монтгомеријев предлог пренесе Кајтелу и да инсистира да буде прихваћен. Заједно са Фрајделом се аутом одвезао право кроз линије, са задатком да се врати најкасније до шест часова предвече следећег дана.

Монтгомери је био сигуран да ће се вратити са пуномоћи да потпише безусловну капитулацију и 4. маја у 5 часова поподне позвао је к себи ратне дописнике. Док је конференција за штампу још трајала, најављен је повратак фон Фридебурга. Немачка делегација се опет постројила испод британске заставе и Монтгомери је позвао новинаре да му праве друштво. Само за часак се повукао са фон Фридебургом у свој шатор и рекао је: „Хоћу само да чујем „да“ или „не“. „Да“, одговорио је фон Фридебург. У специјално за то постављеном шатору је у пола седам у присуству штампе потписан акт о капитулацији. Следећег дана је фон Фридебург одлетео за Брисел одакле је колима одведен у Ајзенхауеров штаб у Ремсу. Успут је заспао; тргао се тек пред зградом школе у којој је био смештен Ајзенхауеров штаб. Примио га је Ајзенхауеров начелник штаба, генерал Бедел Смит, који му је одмах предао већ састављени документ о капитулацији. Ајзенхауер је захтевао безусловну капитулацију свих немачких снага, ма где у Европи, пред свим Савезницима у исто време. Фон Фридебург је рекао да није добио пуномоћ да потпише такав документ. На то је добио дозволу да радиографски затражи од адмирала Деница детаљније инструкције, а из Фленсбурга је стигао одговор да ће генерал Јодл доћи у Ремс.

nemacka-kapitulacija-2
Победници у Ремсу. Слева на десно генерали Суслапаров, Морган, Бедел Смит, Ајзенхауер (са “капитулационим налив-перима”) и маршал Тедер.

Било је јасно да су Немци покушавали да добију у времену како би што више трупа добило прилику да се преда Американцима или Британцима. Ајзенхауер, међутим, није имао намеру да учествује у тој игри. Кад је Јодл у подне 6. маја стигао у Ремс, Смит му је ставио до знања да ће, ако се и даље буде оклевало, цео савезнички фронт бити затворен за избеглице. Јодл је одвратио да се од немачких армија које су се налазиле насупрот Совјетима (радило се о више од 2 милиона војника) не може очекивати да ће се повиновати наредби о капитулацији и добровољно отићи у – како је он то формулисао – „бољшевичко ропство“. Рекао је, даље, да ће они сигурно да наставе да се боре док год буду видели шансу да побегну у подручја под америчком или британском окупацијом. Смит је одговорио да ће одговорност за то сносити немачка Врховна команда и затим је указао Јодлу на то да су Немци сад били суочени са последицама игре коју су сами заподенули. „Кад смо прешли Рајну, рат је за вас био завршен. Могли сте да спречите много беде да сте тада капитулирали. Али ви сте се и даље надали да ће доћи до расцепа између нас и Совјета. То се није догодило. Сада вам не можемо ни у чему помоћи.“

nemacka-kapitulacija-3
7. маја 1945, веома рано ујутро, су генерали Јодл и адмирал фон Фридебург у главном штабу генерала Ајзенхауера у Ремсу потписали капитулацију свих немачких трупа.

Јодл је предложио капитулацију у две фазе: прво прекид ватре, а тек после неког времена забрана померања трупа. Смит је отишао до Ајзенхауера који је одмах одбио предлог. И даље је захтевао безусловну капитулацију и дао је Јодлу пола часа за размишљање. „Ако одбијете, можете даље преговарати само са Совјетима, а ми ћемо одмах затворити наше линије за сваког цивила или војника који долази са истока.“ Тек сада је Јодл признао да није опуномоћен за потписивање и да прво телеграфски треба да пита адмирала Деница за дозволу. Тек у пола два ујутро 7. маја стигао је одговор из Фленсбурга: „Адмирал Дениц даје пуномоћ за потписивање. Кајтел.“ Сат касније су Јодл и фон Фридебург ушли у просторију у којој су на столу лежали документи о капитулацији у четири примерка. Сада су се први пут суочили са генералом Ајзенхауером који је ушао у пратњи представника совјетских, француских и британских снага. Ајзенхауер је Немце погледао ледено и одбојно. Изгледало је као да са напором савладава гађење. Са два налив-пера, која је Ајзенхауер специјално за ту сврху носио са собом већ годину и по дана, потписана је безусловна капитулација свих немачких трупа, почевши од 8. маја у поноћ. Преко свог тумача је Ајзенхауер упитао Јодла да ли је разумео све одредбе документа који је потписао. „Јесам“, одговорио је Јодл. На то је Ајзенхауер рекао: „Ви сте у функцији коју вршите, али и лично, одговорни за то да се поштују клаузуле овог документа о капитулацији, такође и оне које су у вези са званичном предајом Совјетима, ради чега ће двојица немачких високих руководилаца морати да се појаве у Берлину у време које буде одредила совјетска Врховна команда. То је све.“ Јодл је салутирао и отишао. Ајзенхауер је отишао да спава. Није било никаквог славља. Осмог маја је Дениц примио налог да пошаље делегацију у главни град Рајха, где ће Немци у присуству маршала Жукова капитулирати и пред Црвеном армијом. Била је намера да се тек после тога свету објави вест о немачкој капитулацији. Међутим, један од новинара који је присуствовао церемонији у Ремсу прекршио је ембарго, што је довело до доста узбуђења, али, иначе, није имало последица за даљи развој догађаја.

nemacka-kapitulacija-4
У специјално за то постављеном шатору, 4. маја 1945, потписана је капитулација свих немачких трупа на британском сектору фронта. Овде Монтгомери чита услове капитулације. Лево од њега су Вагнер и фон Фридебург.

ДСР3

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *