Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Немачке операције зими 1943/44.

„Лоптаста муња“

Капитулацијом Италије, 9. септембра 1943, на прилично великом делу Југославије је настала нова ситуација. Јединице НОВ и организоване групе дотадашњих припадника НОП у окупираним градовима и местима запоседале су италијанске гарнизоне, разоружавале италијанске оружане снаге, а до тада илегални НОО почели су одмах јавно да функционишу и обављају све послове народне власти: снабдевање становништва, одржавање реда, здравствену заштиту итд.

У читавом Словеначком приморју, Истри, Хрватском приморју, Далмацији и осталим крајевима који су били под италијанском окупацијом, народ се подигао на општи устанак. Није наиме, било разлога за илузију да ће цело ово пространство моћи да остане дефинитивно ослобођено, јер толико борбених снага НОВЈ тада – у поређењу са још снажним немачким армијама – није имала. А било је јасно да ће Немци настојати да што пре запоседну и преузму све што су Италијани морали да напусте: не само касарне и утврђене положаје, већ и целу окупаторску управу, међу којом, наравно, и квислиншке јединице усмерене на борбу против НОП. На све то је руководство НОП одмах упозорило становништво ослобођених крајева.

loptasta munja-1
Борци 2. батаљона 3. пролетерске санџачке бригаде на Каменој Гори код Пријепоља, децембра 1943.

Због тога су оружје и опрема из разоружаних италијанских дивизија одмах распоређени и употребљени не само за јачање борбене готовости већ постојећих јединица, већ и за велики број нових, насталих масовним одзивом становништва чим је Италија капитулирала. У јединице НОВЈ је тада ступило око 80 000 нових бораца. Од тога само у Истри око 10 000, од којих су формиране три бригаде и неколико одреда. Слично је било у Хрватском приморју. У Далмацији су формиране три нове дивизије – 19, 20. и 26, а обновљена 9. И у Херцеговини и Црној Гори, формирано је неколико нових бригада, док је у западној Македонији основана Прва македонско-косовска и Друга македонска бригада. Народноослободилачка војска Југославије бројала је тада око 350 000 бораца.

На такав полет народноослободилачког устанка у Југославији, а плашећи се и евентуалног савезничког искрцавања на Балкан, немачка Врховна команда је убрзано са совјетско-немачког фронта довела у Србију штаб 2. оклопне армије са генералом Рендулицем на челу и сместила га у Врњачку Бању. Други СС оклопни корпус који је упутила у Италију да заустави савезничко наступање, ангажован је против устанка у Словеначком приморју, Истри, Хрватском приморју, Горском котару и средњој Словенији. Тамо су Немци морали да доведу и друге јединице са истока и из западне Европе, да би сузбиле огромно порасле ослободилачке снаге. Извршили су и реорганизацију свог командовања на Балкану, а посебно у Југославији. За новог команданта Југоистока, а тиме и команданта Групе армија Ф постављен је искусни немачки фелдмаршал Максимилијан фон Вајкс. Дотадашњи врховни командант Југоистока генерал-пуковник Александар Лер, постао је командант Групе армија Е, чија дејства су била ограничена на Грчку.

Још пре него што је италијанска војска капитулирала, немачке јединице јуриле су према Јадрану, у намери да разоружају Италијане. То им је, међутим, само делимично пошло за руком. Затим су извели низ офанзивних операција да би избацили јединице НОВЈ са јадранског појаса. Ови немачки напади захватили су цело јадранско подручје и трајали доста дуго – од септембра све до децембра 1943. Јединице НОВЈ су вештим маневрисањем избегле уништавајуће сударе, очувале живу силу и способност за настављање својих офанзивних дејстава која су трајала непрекидно, без обзира на противничку надмоћност. Тако су целе јесени 1943. вођене сталне оружане акције – напади и противнапади с једне и друге стране – у којима је НОВЈ постигла значајне успехе. Ослобођена су и нова пространа подручја. Немачке и квислиншке снаге су с највећим напором држале најважније комуникације.

Немачку команду за Југоисток и њеног команданта фелдмаршала фон Вајкса посебно је забрињавала ситуација у источној Босни, североисточној Црној Гори и Санџаку, где су се знатне снаге НОВЈ припремале за продор у Србију. Осим тога, Немци су сматрали неопходним да успоставе сигурнији континуитет између комуникацијских праваца у долинама Саве, Врбаса, Дрине и Неретве, с јадранском обалом и да боље обезбеде дубљу позадину јадранског приморја.

loptasta munja-sema
Лимско-дринска операција или како су је Немци назвали “Лоптаста муња” један је од највећих нападних подухвата немачке 2. оклопне армије против 2. и 3. корпуса НОВЈ у источној Босни и Црној Гори. Подручје источне Босне и Црне Горе било је тада од изузетног значаја за даљи развој НОП у источним крајевима Југославије. Са те територије 1. пролетерски и 12. војвођански корпус као и Оперативна група дивизија НОВЈ продреће, аугуста 1944, у Србију.

Свесни чињенице да од „смиривања ситуације“ на југословенском простору зависи стабилност одбране на Балкану и у случају савезничке инвазије, немачка Врховна команда припремала је нове планове против НОВЈ. Због тога је Хитлер 29. октобра 1943. позвао к себи на разговор фелдмаршала фон Вајкса. Он је брзим Хајнкелом полетео из Земуна и спустио се на аеродром код Герлица, у источној Пруској, близу Рестенбурга, где је у „Вучјој јами“ било седиште немачког војног руководства. Поред Хитлера и Вајкса, ту су били генерал-пуковник Алфред Јодл, начелник Генералштаба оружаних снага Немачке, генерал -пуковник Цајцлер, нови начелник Генералштаба немачке копнене војске и генерал-мајор Рудолф Шмунт и фон Бутлар-Бранденфелс.

Опседнут потенцијалном опасношћу савезничког искрцавања на Балкан и збивањима у Југославији, Хитлер је одмах у почетку објаснио зашто је заказан овај састанак. Рекао је: „Садашњи развој догађаја у Југославији захтева да се што пре донесу војне и политичке одлуке. Ја сам са фон Рибентропом до малочас исцрпно претресао многа политичка питања и закључио да смо тамо изгубили контролу над бандама мимо сваког очекивања. Зато ћу још данас потписати наређење за јединствено вођење рата против комунизма у Југославији. Упрегнућемо политику и војску у заједнички фронт против Тита. Мислим да ћемо га овога пута сломити…“

Тада се у немачкој Врховној команди први пут чуло да ће против Титових партизана бити употребљено и убојито немачко политичко оружје, више него протеклих година. Зато нико од ових Хитлерових најближих сарадника није разумео како ће се то остварити. Хитлер је наставио: „Ми у Југославији имамо велику војску. Довукли смо дивизије са источног фронта, из Француске и Италије. и мислио сам да ћемо угушити комунизам. На жалост, војска и полиција нису то постигли. Додуше, учинили су много и то треба признати…“

Izviđači_6._krajiške_brigade
Извиђачка група бораца VI крајишке НОУ бригаде у реону Травник – Влашић 1944.

На основу одлука донесених у Растенбургу, фелдмаршал Вајкс је поверио задатак 2. оклопној армији генерала Рендулица да са снагама 5. СС брдског армијског корпуса – под командом генерал-пуковника Артура Плепса – ојачаним 1. брдском дивизијом, која је средином новембра доведена аз Грчке, предузме операцију ради уништења снага НОВЈ у Санџаку и источној босни. Намера им је била да на појединим подручјима окруже и униште снаге НОВЈ и да их у целини дезорганизују. Једновремено са операцијама у Санџаку и источној Босни у децембру 1943. отпочет је низ операција у Херцеговини, Кордуну и Банији, а у јануару 1944. године у средњој и западној босни, северној Далмацији, Лици, Горском готару и Хрватском приморју. Сва ова дејства ушла су у анале народноослободилачког рата као немачке зимске операције крајем 1943. и почетком 1944. године. Из ових операција посебно се одваја тзв. план „Лоптаста муња“, којим је требало уништити 2. корпус НОВЈ у северној Црној Гори и Санџаку и 3. корпус НОВЈ у источној Босни. Против делова 2. корпуса у Санџаку ангажована је немачка 1. брдска дивизија генерал-мајора Валтера фон Штетнера, витеза од Грабенхофена, а 3. корпус требало је напасти у троуглу Соколац-Власеница-Сребреница, ту га окружити и уништити.

За тај задатак су ангажоване снаге две дивизије, два моторизована и један ловачки пук.

Шифровани назив „Лоптаста муња“ тачно је указивао на војну замисао и карактер операције. Требало је да то буде муњевита офанзива подељена у две фазе: прва – окружење (лопта), друга – уништење (муња).

Операција „Лоптаста муња“ почела је у источној Босни 3. децембра наступањем делова 187. дивизије и 901. моторизованог пука из Зворника, Цапарда и Тузле на пут Власеница-Сребреница. Пошто су одбацили делове 17. и 27. дивизије НОВЈ, Немци су 4. децембра увече продрли у Кладањ и Шековиће. Најжешће борбе развиле су се у рејону Бетње, између Шековића и Власенице, где су 6. источнобосанска и 15. мајевичка бригада до 9. децембра нанеле непријатељу губитке од 250 мртвих и рањених. Из Сарајева су продирали према Романији делови немачке 369. дивизије са 91. моторизованим и 1. резервним ловачким пуком. Пошто су се сукобили са деловима 27. дивизије НОВЈ, избиле су источно од Соколца. За то време су на Дрини били пукови бугарске 24. пешадијске дивизије спремни да спрече евентуално повлачење партизанских снага у западну Србију.

Немачка 1. брдска дивизија прешла је у напад 4. децембра и наступајући западним падинама Златара истог дана изненадила је у Пријепољу 2. пролетерску и 1. шумадијску бригаду НОВЈ, и нанела им тешке губитке. Следећег дана Немци су заузели Пљевља, одбацили 2. пролетерску дивизију на леву обалу Чехотине и 6. децембра угрозили 5. крајишку дивизију која се преко Вишеграда повукла у источну Босну. За то време злогласна 7. СС Принц Еуген дивизија, наступајући из северне Херцеговине, преко Зеленгоре и Јахорине, избила је на простор северно од друма Рогатица-Соколац, чиме је био затворен планирани обруч око 5. и 27. дивизије НОВЈ. Али од „стезања обруча“ и уништења окружених јединица није било ништа. У ноћи уочи 14. децембра, јединице 27. дивизије пробиле су се кроз положаје немачке 187. дивизије код Хан Пијеска, извукле се из окружења, прешле преко пута Соколац-Власеница и продужиле ка Варешу и Брези. Пета крајишка дивизија, са нешто више тешкоћа, успела је да се пребаци на Деветак планину одакле је успела да се упута према Кладњу, иако је приликом свог маневра претрпела извесне губитке.

Partizani_u_okolini_Prijepolja_1943
Борци IV батаљона III санџачке бригаде у борби са Немцима у околини Пријепоља

Увидевши насталу ситуацију, односно спознавши да нису успели да у облику „лопте“ и „муње“ униште снаге 5. и 27. дивизије НОВЈ, Немци су извршили прегрупацију снага, чврсто решени да између река Криваје и Босне опколе и униште јединице 3. корпуса. Операција је настављена 18. децембра покретом немачких снага с линије Сарајево-Власеница и Тузла-Добој према долини Босне. Штаб 3. корпуса НОВЈ одлучио се да 17. ударну дивизију подели у две групе. Прва група, састављена од три бригаде, избила је до 29. децембра на Бирач, у позадину немачких снага. Друга група, од две бригаде, после више маневара око Криваје, такође се пребацила у Бирач. Извлачење 5. и 27. дивизије, које су се налазиле у рејону Вареша и Брезе, било је далеко теже, с обзиром на висок снег, хладноћу и беспуће. Осим тога ове јединице нису располагале довољним подацима о непријатељу. Ипак, у жестоком сукобу са деловима немачке 1. брдске и 7. СС дивизије Принц Еуген, обе дивизије су успеле да избегну окружење и уништење. Операција „Лоптаста муња“ није поштедела ни 16. војвођанску дивизију у северном делу источне Босне. Међутим, Немци су са Војвођанима имали још мање среће, тако да до пресудних борби није ни дошло, јер се дивизија по групама, вештим маневром, на Мајевици, Бирчу, Посавини и Требави, успешно извукла испод немачког удара. Истовремено су Немци извели већу операцију на Кордуну и Банији да би разбили 4. корпус НОВЈ, који је угрожавао комуникације из долине Саве на Јадранско море. Немци са усташама су планирали да одавде одведу у концентрационе логоре око 12 000 цивила. Операцију су шифровано назвали „Пантер“ и за њу су ангажовали четири немачке дивизије и јаче снаге домобрана, усташа, жандарма и муслиманске милиције. Њихов почетни распоред, тј. простор са којег је требало да крену у напад био је средњи ток Уне, Купе и Мрежнице. Операције у Кордуну почеле су 6. децембра 1943. а трајале су до 14. децембра. За то време непријатељу је готово на свим правцима успело да сломи отпор јединица 4. корпуса НОВЈ и да продре на слободну територију, где је пустошио насеља и пљачкао становништво.

Немачки напад у Банији почео је 12. децембра. У току операције непријатељ је прокрстарио подручјем Баније и попалио и уништио много села, посебно на подручју Шамарице. До 24. децембра непријатељске снаге су напустиле Банију и задржале се само у Глини.

Почетком јануара 1944. године Немци су пренели операције из источне у средњу и западну Босну. Трећег јануара с линије Дервента – Теслић – Сарајево – Коњиц – Јабланица и из Бања Луке главнина немачког 5. СС брдског армијског корпуса и делови 15. и 69. корпуса отпочели су операцију којом су хтели да одбаце 1. пролетерски и 5. ударни корпус НОВЈ са главне комуникације Славонски Брод – Сарајево – Мостар. Немачка операција је трајала до 24. јануара. Тада су снаге НОВЈ прешле у нове нападе и до краја фебруара јединице 1. пролетерског, 3. и 5. корпуса очистиле су своју територију од Немаца, четника и усташа.

Пријепољска битка
На рушевинама болнице на левој обали Лима у Пријепољу из које су се бранила два батаљона Прве шумадијске бригаде. после рата изграђен је меморијални центар са спомеником и таблама са именима 408 погинулих бораца.

Ове зимске операције по броју ангажованих снага и трајању спадају међу најоштрија офанзивна дејства непријатеља у току ослободилачког рата. Оне су, осим тога, биле праћене зверским терором и пустошењем, а ипак нису успеле да деморалишу становништво нити да изазову колебање, ни да разбију иједну групацију НОВЈ. Јединице НОВЈ бориле су се под веома тешким условима, патиле од глади, епидемије тифуса, снега и зиме, али су издржале. „Мислим да ћемо га (Тита) овог пута сломити“ рекао је Хитлер својим генералима 29. октобра 1943. Пред пролеће 1944. је сазнао да се опет преварио…

ДСР2

 

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *