Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Немачки планови за Запад

Операција “Случај Гелб”

После рата са Пољском Немачка је свој поглед усмерила ка Западу. Немачки први план напада предвиђао је пробој кроз Белгију и делимично кроз јужну Холандију у месецу октобру. План напада на Запад добио је тајни назив „Случај Гелб“. По Хитлеровој наредби је већ у октобру израђен план који је деветнаестог био готов. Полазило се од тога да ће тежиште борбе бити на белгијској територији. Немци су наиме очекивали да ће француске и британске дивизије ући у Белгију са југа чим немачке трупе буду прешле белгијску границу. Што се Холандије тиче, овај план је предвиђао пробој до линије Гребе. Требало је, међутим, и искористити сваку могућност да се ова линија пробије и да се евентуално заузму Ротердам и Амстердам. Ради тога је требало да се формира

Немачки план који је предвиђао напад северним крилом преко територије Луксембурга, Белгије и Холандије.

армијска група „Север“ која би имала задатак да заузме провинцију Хронинген. Група армија „Б“ је требало да се јужно од Нејмехена, право кроз Лимбург и један део северног Брабанта и јужно од Лијежа, пробије у правцу Антверпена и да се онда пробије до Брухеа и Хента. Група армија „А“ је имала задатак да штити јужни бок групе армија „Б“.

Штабови још нису били разрадили ову наредбу кад је 29. октобра дошла нова промена заповести за извршење „Случаја Гелб“, у којој није само Белгија била предвиђена као бојиште, већ и северна Француска. Циљ је био да се из борбе искључи што већи део савезничких борбених снага северно од реке Соме како би се створили добри услови да се борба против Француске и Британије настави на копну и у ваздуху. Зато је требало да се Група армија „Б“ заједно са 6. армијом преко Фенлоа пробије кроз Лимбург и један део северног Брабанта до Антверпена а затим до Брисла. Изостао је напад који је требало да изведе армијска група „Север“. Хитлер се није плашио холандског напада на северно крило, јер није много ценио снагу и морал холандске армије.

Хитлер је 19. октобра обавештен да његове оклопне и моторизоване дивизије могу бити спремне 11. новембра. Одмах је за извођење операције „Случај Гелб“ одредио 12. новембар уколико време то дозволи, јер је авијацији било потребно ведро небо а тенковима сува земља.

Геринг, врховни командант ратног ваздухопловства, који је рачунао да ће за ваздушни рат против Британије добити северно од холандских река на располагање аеродроме, жестоко је протестовао кад је 30. октобра чуо да ће се заузети само јужни Лимбург. Хитлер, међутим, није више желео да мења планове, јер му је за то недостајало времена. У ноћи између 5. и 6. новембра су немачке дивизије кренуле да дуж холандске и белгијске границе заузму своје полазне положаје. Време је међутим било неповољно и датум напада је одложен за петнаести. Укупно је овај датум до 10. маја морао да буде одложен ни мање ни више него осамнаест пута!

Већ у новембру је Хитлер увидео да би, ако би заузео само јужни Лимбург, холандска војска у срцу земље остала нетакнута, па би важне луке пале у руке Савезника. То би значило озбиљну претњу за немачко северно крило.

Зато је 15. новембра наредио да се припреме две додатне операције: пробој до линије Гребе по плану од 19. октобра и освајање северног Лимбурга, северног Брабанта и Зеланда. Ове операције требало је извести после главног напада. Било је и речи о ваздушном десанту код Амстердама. Упркос Геринговим протестима, Хитлер није желео да иде даље.

Десетог јануара је јављено да ће временске прилике после 12. бити повољне. Хитлер је напад одредио за 17. јануар. Међутим, тог истог 10. јануара је један мали немачки авион принудно слетео на белгијску територију. У њему се налазио немачки мајор који је био кренуо на саветовање Генералштаба у Келну и који је са собом носио документе „Случаја Гелб“. Покушао је да спали папире, али му је то само делимично успело. Из остатака је могао да се реконструише план напада. Хитлер је зато одложио извршење „Случаја Гелб“; хтео је плану да да нови облик. Тако је 30. јануара одлучио да целу Холандију заузме једним ударцем. План који је донет по овој одлуци изведен је 10. маја 1940.

Немачка Врховна команда је 29. октобра изменила ранији план и ојачала Групу армија “Б”.

 

ДСР1

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *