Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Овако је почело

Акција против Алтмарка

После пропасти немачког бојног брода Адмирал Граф Шпе пред ушћем Ла Плате, британски Адмиралитет је започео велику потрагу за бродом за снабдевање, танкером Алтмарк. Тек крајем јануара 1940. Алтмарк је кренуо са југа Атлантског океана ка северу и, захваљујући лошем времену, успео да неопажено прође кроз пролаз Фарерн острва. На броду се налазио велики број британских ратних заробљеника са бродова које је потопио Адмирал Граф Шпе. Брод је 14. фебруара био у Трондхајму. Тамо, а касније и у Бергену, команда брода је захтевала да буду ослобођени истраге кад су их Норвежани зауставили.

У Британију су стигла обавештења о кретању брода дуж норвешке обале и адмирал Форбс је наредио лакшим поморским борбеним снагама да ухвате ганкер. Британска крстарица Аретуза и флотила разарача под командом капетана бојног брода Вајена зауставиле су 16. фебруара Алтмарк код Јесенфјорда на југу Норвешке. Две мале јединице норвешке морнарице, које су пратиле Алтмарк, нису дозволиле Британцима да му се приближе, јер су – како су тврдили – Алтмарк већ преглегледали у Бергену, установили да је био ненаоружан и да легално плови неутралним водама. За време овог интермеца, Алтмарк је нестао у Јесенфјорду. Вајен се повукао и преко радио-везе тражио даље инструкције од Адмиралитета.

Altmark
Altmark

Сад је сам Черчил узео ствар у руке: требало је да Вајен понуди да заједно са Норвежанима прати Алтмарк до Бергена ради истраге. Ако би они то одбили, требало је да нападне и ослободи заробљенике. Норвежани су заиста по други пут одбили. Три часа после првог покушаја – у међувремену је већ био пао мрак – Вајен се поново приближио Алтмарку. Био је на разарачу Косак који је прилазио са стране. Алтмарк се насукао после узалудног покушаја да пробије Косака. Британци су скочили на брод под узвиком „Ту је морнарица!“ и заузели га, при чему је осам Немаца погинуло. Ослобођено је 299 британских заробљеника. Алтмарк је препуштен својој судбини, а Косак, који су добро чували бродови Домовинске флоте, кренуо је за Росит.

Акција је значила много више од техничке повреде норвешке територије. Готово симболичан начин на који су Норвежани претражили брод оправдао је, међутим, британско иступање. Ћутке су Норвежани прихватили злоупотребу својих вода. Званично је, наравно, са норвешке стране упућен протест, али јавно мњење у Норвешкој, као и у другим неутралним земљама, имало је симпатије за британску акцију. У Енглеској су је славили као велики успех и узвик „Ту је морнарица“ постао је нека врста пароле. Хитлер је био бесан. Овај инцидент је окончао његово колебање око инвазије на Норвешку.

Altmark zarobljenici
Ослобођени морнари

Акција против Алтмарка оживела је питање о постављању мина у норвешким територијалним водама. Октобра 1939. су Британци завршили постављање мина недалеко од својих обала, како одбрамбених (Доверски мореуз, баријера источне обале), тако и офанзивних (Немачки залив). Сва минска поља постављена су у сагласности са међународним правом; сејање мина, како су то радили Немци, изазивало је аверзију у Енглеза и било је, осим тога, опасно за њихове сопствене бродове. Када је за време јаке зиме 1938-1940. Балтичко море остало дуже залеђено него иначе, рута преко Нарвика је за Немце постала много важнија. Британски Адмиралитет је хтео да блокира и ову руту („покривени пут“, како је Черчил имао обичај да зове руту кроз норвешке територијалне воде). Инсистирао је енергично да се поставе мине у норвешким територијалним водама, али је Чемберлен то дозволио тек 3. априла. Осмог априла је требало да се на три места поставе мине. Петог априла су британски бродови кренули ка Норвешкој, а следећег дана је британски Адмиралитет добио обавештења о великој активности у немачким балтичким лукама; седмог је Лондон добио потпуне планове о немачким намерама. Није му, међутим, поклоњена већа пажња, јер их се сматрало као „потез у рату живаца“. Седмог априла, у 8.15, адмирал Форбс дао је наређење Домовинској флоти да пуном паром крене за Норвешку. Осмог априла су британски минополагачи завршили постављање мина пред норвешком обалом, али тог истог дана су немачки бродови кренули у инвазију ка северу.

 

ДСР1

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *