Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Panzerkampfwagen I

Panzerkampfwagen I Ausf. A (Sd.Kfz. 101) изложен у немачком музеју тенкова

Одељење за наоружање немачке копнене војске је 1933. издало захтеве за лако оклопљено возило масе око 5 000 кг које би се користило у обуци. Пет компанија је израдило прототипове. Након испитивања, прихваћена је конструкција компаније Круп за даље усавршавање. Круп је био задужен за развој шасије, а Дајмлер Бенц за надграђе возила. Како би се сакрила права намена возила, возило је названо Landwirtschaftlicher Schlepper (индустријски трактор). Прва серија од 150 возила наручена је од фирме Хеншел, а сама производња је започета јула 1934. под називом PzKpfw I(MG) (SdKfz 101) Ausf A. Возило је погоњено Круповим бензинским мотором М305 снаге свега 57 КС. Јавили су се одређени проблеми са мотором, тако да је следећи модел, Ausf.B, добио снажнији мотор који је захтевао дужу шасију и додавање још једног пара точкова. Овај модел је био нешто тежи, али му је снажнији мотор обезбеђивао брзину кретања од 40 км/ч. Ово возило улази у оперативу 1935. године под ознаком PzKpfw 1(MG) (SdKfz 101) Ausf B. Већи део контингента овог модела произведен је у компанији Хеншел, али је у програм укључена и компанија Вегман. Врхунац производње постигнут је 1935. када је произведено преко 800 возила.

Panzerkampfwagen I је прво ватрено крштење имао у Шпанском грађанском рату, а у време напада на Пољску у строју је стајало не мање од 1445 таквих возила. Већ тада је било јасно да возило није прикладно за употребу у првој линији борбе јер није имао довољну ватрену моћ и оклопну заштиту (7 до 13 мм). У нападу на Француску учествовало је свега 523 возила овог типа, док се већа количина налазила у Немачкој и Пољској. До краја 1941. PzKpfw I је постепено повлачен из јединица прве линије. У тим јединицама је остала верзија Panzerbefehlwagen I (SdKfz 265) – командно возило.

Panzerkampfwagen I Ausf A (SdKfz 101)

По проглашењу тенка застарелим, шасија је прошла конверзију у друге намене. Једна од првих пренамена била је возило за транспорт муниције. За противоклопну борбу шасија је добила заробљени чешки противоклопни топ калибра 47 мм. Ова верзија је употребљавана и на источном и на северноафричком ратишту, али је са доласком теже оклопљених тенкова постао и дефинитивно застарео. Конверзија која се најдуже задржала у наоружању била је она наоружана пешадијским топом калибра 150 мм, али како је то било превелико оптерећење за шасију, конвертовано је свега 40 возила.

ТТ карактеристике PzKpfw I Ausf B
Маса 6000 кг
Дужина 4.42 м
Ширина 2,06 м
Висина 1,72 м
Посада 2
Наоружање 2× 7.92 мм MG 13
Погон бензински мотор Maybach NL 38 TR 100 КС
Аутономија 140 км
Брзина 40 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *