Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Пешадијски тенк Matilda I

Британски пешадијски тенк Matilda I Mk I не треба мешати са каснијим моделом пешадијског тенка Mk II, познатог и као Matilda II, који је преузео то име након почетног периода рата када су прве Матилде повучене из наоружања. Ови тенкови су били посве другачије конструкције и нису имали исте компоненте, али су имали сличне особине, јер су оба тенка израђена као пешадијски тенкови, са жртвованом брзином над оклопном заштитом.

Развој овог тенка је започет 1935. у компанији Vickers-Armstrongs. Британска војска је захтевала јефтин тенк који ће имати компоненте које су већ присутне на тржишту. Као резултат тога, добијено је мало возило са двочланом посадом, са ниским трупом и малом ливеном куполом. У куполи се налазио тешки митраљез Викерс. Тенк је користио доста компоненти са слободног тржишта: Фордов мотор, Фордсонов мењач, механизам управљања сличан ономе са лаких Викерсових тенкова, док је вешање било засновано на вешању артиљеријског трактора Mk IV Dragon.

За разлику од тела и куполе који су били добро заштићени, ходни део и гусенице су биле у потпуности изложени дејству непријатеља. Недостатак топа је у многоме ограничавао дејство оваквог тенка на бојишту. Двочлана посада је била преоптерећена; командир је поред усмеравања возача и послуживања радио везе, морао да буде и нишанџија митраљеза. Како у куполи није било места за уградњу радио уређаја, командир је морао да уђе у корпус тенка како би успоставио везу.

Априла 1937. је наручено првих 60 тенкова. До августа 1940, када је прекинута производња, произведено је 140 тенкова. Међусобно су сер азликовали по калибру митраљеза, јер су уграђивани Викерсови митраљези калибра .50 (12,7 мм), односно .303 (7,7 мм).

Тенкови типа Matilda I су се у саставу 1. тенковске бригаде Британског експедиционог корпуса борили на територији Француске. Учествовали су у одбрани и противнападу у Арасу маја 1940, када су заједно са тенковима типа Matilda II привремено пореметили напредовање Ромелове 7. оклопне дивизије. Након повратка Британског експедиционог корпуса у Велику Британију, скоро сва оклопна средства су остављена ан територији Француске. Тенкови Matilda Mk I који су се налазили на територији Велике Британије су повучени из јединица првог ешалона и коришћени су у јединицама за обуку.

ТТ карактеристике
Маса 11 т
Дужина 4,85 м
Ширина 2,28 м
Висина 1,86 м
Посада 2 (командир/нишанџија, возач)
Наоружање митраљез Викерс калибра .303 или .50  са 4000 метака
Погон бензински мотор V8 Ford Model 79 снаге 70 КС
Аутономија 130 км
Брзина 13 км/ч

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *