Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Пољска хаубица Skoda 149-mm vz 37 (K4)

У првој половини тридесетих година, чехословачка компанија Шкода је била у стању да конструише, развије и произведе потпуно нова артиљеријска оруђа која нису имала никаквих додирних тачака са артиљеријским оруђима из доба Првог светског рата. Између осталих, 1933. је произведена потпуно нова серија хаубица калибра 149 мм, позната као „К“ серија. Прва од њих, К1, произведена је 1933. за потребе турских, румунских и југословенских оружаних снага.

Упркос успеху хаубице К1, чехословачке оружане снаге су закључиле да ово оруђе не задовољава њихове захтеве, тако да је био потребан даљи развој овог модела. Задовољили су се моделом К4. Хаубица К4 је имала доста тога заједничког са хаубицом К1, али је имала краћу цев, а потреба за демонтирањем цеви због коњске вуче више није била потребна, с обзиром да су Чеси направили озбиљан помак ка моторизацији својих оружаних снага. Хаубице К4 су такође имале и гумене пнеуматике, док је К1 имала точкове од пуњене гуме. Тако су Чеси одлучили да усвоје хаубицу К4 као своју стандардну тешку пољску хаубицу и њом замене све застареле хаубице које су остале из Првог светског рата. Оруђе добија и своју званичну ознаку, „15-cm hrubâhoufnice vz 37“, где се „vz 37“ односи на модел, тј. годину када је хаубица усвојена у наоружање. Планови наоружавања овом хаубицом нису могли бити испуњени, из већ познатих разлога, тј. дешавања око Судетске области а убрзо и избијања Другог светског рата.

Немци убрзо улазе у фабрику у Плзењу, где затичу и првопроизведене хаубице „vz 37“. Било их је свега неколико и Немци их одвозе у Немачку, где их и тестирају. Хаубице су се на тестовима показале домет од 15 100 метара, а пројектили масе 42 кг као врло ефикасни. Немци стога одлучују да наставе са њиховом производњом, дајући јој своју ознаку „15-cmschwere Feldhaubitze 37(t)“ – тешка пољска хаубица 150 мм Модел 1937 (чешка).  Убрзо постаје стандардна хаубица у многим дивизијама, чинећи део дивизијске артиљерије, а свој пут налази и у корпусној артиљерији. Коришћена је у нападу на Француску маја и јуна 1940. и касније у нападу на Совјетски Савез током 1941.

ТТ карактеристике SFH 37(t)
Маса 5 730 кг
Дужина 3,60 м
Калибар 149,1 мм
Поље дејства по елевацији -5° до+70°
по правцу 45°
Максимални домет 15 100 м
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *