Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Полугусеничар Sd.Kfz.6

SdKfz 6 mittlerer Zugkraftwagen 5t

Бројеви у ознакама специјалних возила (Sonderkraftfahrzeug)који су додељивани артиљеријским полугусеничарима током тридесетих година нису следили логику, тако да је „SdKfz 6 mittlerer Zugkraftwagen 5t„ био средњи трактор. Развој овог возила је започет током 1934. од стране компаније Bussing-NAG. Ово возило је имало двоструку намену: артиљеријски трактор у батеријама хаубица 105 мм leFH 18, и за вучу тешких инжињеријских машина на приколицама,  у инжињеријским јединицама. У обе варијанте употребе возило је могло да укрца и превезе 11 и више војника. Производња возила се одвијала у погонима компанија Bussing-NAG и Daimler-Benz; произведено је укупно 737 примерака. Главни разлог томе лежао је у томе што је SdKfz 6 било привремени модел возила који је био прелак за вучу тежиш инжињеријских машина, а хаубице су могле бити вучене и лакшим моделима возила. Други разлог је лежао у високој цени коштања производње овог типа возила, тако да је 1941. донета одлука да се ово возило постепено повуче из производње и замени јефтинијим моделом  sWS (Schwerer Wehrmachtschlepper). Серијска производња је прекинута тек крајем 1942, а сама возила су коришћена све до краја рата, некада за вучу артиљеријских оруђа – далеко тежих него што је возило било намењено.

SdKfz 6 у саставу артиљеријске јединице
SdKfz 6 у саставу инжињеријске јединице

За потребе производње овог возила израђена су два мотора, од којих је први имао 90 КС, а други десет коњских снага више. Интересантно је да је возило током експлоатације незнатно модификовано. Највећи део њих је произведен у верзији артиљеријског трактора, са простором са седиштима за чланове послуге оруђа који се могао прекрити платненим кровом, али су произвођене и три наоружане верзије возила.

Прва, ознаке 7.5-cm Slf L/40.8, наоружано топом калибра 75 мм, намењено за наоружавање коњичких јединица. Произведена су свега три прототипа, на којима је и стао развој. Ипак, један од њих је заробљен током борбених дејстава у северној Африци.

Друга верзија, позната под именом „Diana“, носила је званичну ознаку 7.62-cm Pak 36(r) auf Panzerjäger SlfZugkraftwagen 5t и представљала је покушај наоружавања возила заробљеним совјетским топом калибра 76,2 мм који је био уграђен у високо оклопљено надграђе возила које се налазило на задњем делу возила. Надграђе је било отворено и високо, пошто је оруђе постављено на возило са све лафетом и точковима. Произведено је свега девет возила ове верзије и поново је једно заробљено од стране Савезника у северној Африци.

7.62-cm Pak 36(r) auf Panzerjäger SlfZugkraftwagen 5t

Трећа верзија је носила ознаку 37 mm FlaK36 auf Fahrgestell Zugkraftwagen 5t и била је наоружана противавионским топом Flak 36 калибра 37 мм, који се налазио на отвореној платформи иза возача. Први примерак је произведен 1937. и највећи део њих је отишао у састав немачког ратног ваздухопловства. Послуга је бројала седам чланова.

37 mm FlaK36 auf Fahrgestell Zugkraftwagen 5t
ТТ карактеристике Sd.Kfz. 6
Маса 9 т
Дужина 6,325 м
Ширина 2,2 м
Висина 2,48 м
Погон Maybach N 54 115 КС
Аутономија 316 км (на путевима)
158 км (ван путева)
Брзина кретања 50 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *