Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Пробој ка Сени

Каубојева соло тачка

Сена је као ратни циљ Савезника већ одавно стајала на лондонским мапама. Деведесетог дана после искрцавања у Нормандији, дакле почетком септембра, требало је стићи до реке Сене од њеног ушћа до Мелена, што је, друмом, растојање од 240 км.

Место Фалез је за ову операцију пружало неочекиване могућности. Немачке јединице које су ту, тако рећи, биле у некој врсти „џепа“, требало је да у каснијој фази бране линију Сене. Кад би сад Савезници успели да стигну до Сене пре оних Немаца којима би успело да се извуку из „џепа“, онда би постојала шанса не само да се поставе мостобрани преко тада још слабо брањене реке (чиме би одбрана реке постала проблематична), већ би им можда успело да Немце у повлачењу поново утерају у „џеп“. То окружење би постигли тако што би левом обалом напредовали низводно до ушћа, чиме би осујетили повлачење Немаца на десну обалу Сене. Ту шансу су Савезници желели да искористе. Већ 15. августа, док се још свом жестином водила борба код Фалеза, Патон је са половином корпуса који се налазио код Аржантана кренуо на североисток, а на исток са два друга корпуса. Његов пробој је био запањујући. Овај неуморни кавгаџија се постарао за експлозију својих трупа у свим правцима. На дан је просечно напредовао 80 километара. Са својим северним корпусом био је 16. августа у Дреу, са средњим пред Шартром и са јужним у Орлеану.

После застоја од два дана, који је био последица проблема у снабдевању, Американац је продужио даље. Јединице његовог северног корпуса су 19. августа стигле до Сене код Мант-Гасикура, 60 километара западно од Париза. У ноћи између 19. и 20. августа су Американци овде поставили чврст мостобран.

proboj-ka-seni-1944
После победе у „џепу код Фалеза“ Савезници су могли да се пробију до Сене и стигну до Париза 19. августа 1944.

Кад су 20. августа јединице Патонове 3. армије, убрзо појачане јединицама Хоџесове 1. армије, окренуле налево и дуж леве обале Сене почеле да напредују према Руану, савезнички план је постао јасан. Хитлер је одмах реаговао и наредио фелдмаршалу Моделу (који је наследио фон Клугеа, 17. августа) да све трупе јужно од Руана без одлагања повуче преко Сене и да створи снажан одбрамбени фронт на Сени. Американцима то није прошло незапажено, јер су код Елбефа, који су заузели тек 25. августа, наишли на жесток отпор. Вешто вођеним борбама су, међутим, немачке заштитнице успеле да Американце, а на југу Британце и Канађане, задрже на одстојању и да организују прелаз преко Сене. При том су се користили мостом у Руану, десетинама понтонских мостова, скелама и „тајанственим мостом“ који савезничка авијација није покрила, јер су га Немци монтирали после заласка сунца и опет раставили пре зоре.

Тако је до 30. августа већина немачких јединица успела да се повуче преко Сене. Али то је онда заиста било све. Морали су да оставе за собом, практично, сву своју ратну опрему. Сена је постала Хитлеров Денкерк. Од 2300 тенкова, колико се налазило у Нормандији, преко Сене није успело да се врати више од стотину.

fontenblau
Америчке јединице улазе у Фонтенбло под заштитом тенкова. У првом плану видите војника са базуком на леђима. Војници су тада знали да Париз више не може да буде далеко.

И јужно од Париза је Патон после два дана застоја брзо напредовао. Његов 20. армијски корпус је 20. августа заузео Фонтенбло, и 23. код Мелена, 45 километара југоисточно од Париза, поставио други мостобран на Сени. Јужнији, 12. корпус је напредовао у правцу Троа. У пролазу је готово прегажена слаба немачка 1. армија, којом је Хитлер хтео за запуши рупу између Фонтенблоа и Орлеана. Иако је пробој ишао спорије, то није било због немачког отпора, већ због тешкоћа у снабдевању, јер су се издужиле снабдевачке комуникације. На обе стране је борба дошла у такву ситуацију да је материјал, или боље речено, недостатак материјала, почео да бива озбиљан проблем. Немцима су недостајали тенкови, топови и моторна возила, а Савезницима је горући проблем био недостатак горива, потребан да се покрену тенкови, артиљерија и моторна возила.

Што се Немаца тиче, довољно је јасан био Моделов извештај од 2. августа. Осам оклопних дивизија из Групе армија Б располагало је тог дана са само седамдесетак тенкова. Колико су Немци били ослабљени показују цифре 12. оклопне СС-дивизије, која је првог дана десанта имала 150 тенкова, а 23. августа још само десет, иако се у међувремену попуњавала.

„Фиреров ватрогасац“

Код Савезника је проблем био у томе што је 20 000 тона, потребних за дневно снабдевање, морало да прелази све већа растојања од обала у Нормандији и Шербура и неколико мањих лука. И то био један од разлога што у програму није било предвиђено брзо ослобођење Париза. Јер зашто не би бригу око довоза 4000 тона намирница, колико је француском главном граду дневно било потребно, још неко време препустили Немцима? Било је договорено да ће Париз бити ослобођен тек кад то са војног становишта буде пожељно. У Паризу, али и ван њега, било је, међутим, Француза који су друкчије мислили. Својим акцијама су Савезницима наметнули брзо ослобођење. Друга француска оклопна дивизија, основана у Африци, искрцала се 1. августа и од 11. августа се борила, између осталог, код Алансоа и Аржантана. Сада је кренула да по Бредлијевом наређењу заједно с америчком дивизијом уђе у Париз. Тог истог дана Американци код Мелена поставили други мостобран преко Сене. Због тога Париз као војни циљ није више имао много значаја. Не само због ових мостобрана него и због огромних губитака које су претрпеле немачка 5. оклопна армија и 7. армија западно од Париза, и немачка 1. армија источно од града. То је значило Немци више нису могли да организују одбрану на линији Сене. Дан пре освајања Париза, Сена више није представљала озбиљан проблем Савезницима. И Модел је то увидео. „Фиреров ватрогасац“ – како су називали Модела, јер је увек слат тамо где је била најтежа ситуација и где је наступала криза – 24. августа је јавио Врховној команди: „Морамо из предострожности да изградимо још више положаја између линије Сома-Марна и Зигфрид-линије“.

ДСР3

Сличне странице:

  Нису пронађене сличне странице

Поделите:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *