Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Промашени атентат на Хитлера (13. март 1943)

Експлозија је затајила

Немачки отпор против Хитлера могао је да успе ако би неки виши команданти јединица били спремни на сарадњу. Бар тако је изгледало у пролеће 1943. године. Такав „неко“ могао је да буде фелдмаршал Гинтер фон Клуге, који је командовао Групом армије Центар на совјетско-немачком фронту. Посебно се први официр његовог штаба Хенинг фон Тресков, много трудио да придобије фон Клугеа за отпор. Тресков је припадао роду пруских официра, а нацисте је свим срцем мрзео. После дугих разговора са фон Клугеом, пошло му је за руком да га убеди како Хитлер мора да се уклони.

atenat-hitler-1
„Завереник“ фелдмаршал фон Клуге поздравља добродошлицом Хитлера у Смоленску.

Али, фон Клуге (дер „Клуге“ Ханс значи „мудри“ Ханс) је увек устукнуо од своје сагласности баш у тренутку када је изгледало да га је Тресков придобио. Ово се десило не само Трескову већ и бившем градоначелнику Лајпцига, Карлу Герделеру, у то време једном од водећих личности немачког отпора нацизму. У јесен 1942, он је помоћу фалсификованих докумената, које је издао генерал Остер из обавештајне службе, стигао у фон Клугеов штаб. Разговарали су дуго. Изгледало је да су Герделерови аргументи импресионирали фон Клугеа и убедили га у потребу акције. Међутим, по Герделеровом одласку, фон Клуге се опет повукао. Ипак, пораз код Стаљинграда је и на фон Клугеа оставио утисак, па је био спремнији за отпор и оптимистички гледао на његов исход. За то је постојао и други разлог: отприлике у то време отпору се прикључила група младих официра. Захваљујући искуствима са, или боље речено, иза совјетско-немачког фронта, постали су зрели за отпор. Тек тада су схватили какав злочиначки режим држи њихову земљу у рукама. Њихова узнемиреност дала је отпору нове импулсе. Наваљивали су на старије да се што пре нешто предузме. Смарали су да само Хитлерова смрт може да избрише његов утицај и учини крај злочинима. Изјавили су да су спремни да изврше тај задатак.

Сада је још било потребно да се Хитлер подстакне да посети Групу армија Центар чији се штаб налазио у Смоленску. Изгледало је да је Клуге придобијен, а Тресков је око себе сакупио групу официра решених да дејствују. Проблем се, међутим, није могао баш тако лако да реши. Хитлер готово никад није напуштао свој штаб. Када би некуда полазио, тајио би циљ свога кретања што је дуже могао. Официри из пратње обавештавани су тек у последњем тренутку. Често се догађало да се најављене посете откажу, а у случају кад је Хитлер долазио, предузимане су обимне мере предострожности. За време посете био би обустављен железнички саобраћај. Од аеродрома до штаба никада се није возио војним аутомобилом, већ у једној од четири специјалне аутоколоне које су увек биле спремне да оду на место које је Хитлер хтео да посети. Најзад, ту је била и стража која Хитлера никада није остављала самог.

Завереници су прво планирали да неколицина официра убије Хитлера за време обеда у штабу Групе армија. Фон Клуге је упознат с овим планом, тако да би могао да се склони у одлучујућем моменту. Он се, међутим, успротивио. Сматрао је да метод није довољно частан, а и бојао се да би меци завереника или Хитлерове страже могли да погоде и тешко замењиве официре. Под његовим утицајем, завереници су одабрали други метод, са којим га овог пута нису упознали. Одлучено је да се кутија динамита са темпираним упаљачем унесе у Хитлеров авион као пакет, за који би рекли да се ради о поклону за једног од пријатеља у Хитлеровој Врховној команди.

О плану су се опширно договарали са берлинским центром за отпор. Фон Клугеов ађутант Фабијан фон Шлабрендорф, је неколико пута путовао из Смоленска за Берлин. Тамо је посебно разговарао са Остером и Олбрихтом, који је тада био на високом положају код територијалних јединица. Он је могао да се побрине за потребне припреме у Немачкој. Крајем 1942. године рекао је Трескову да му за то треба још осам седмица. Није познато у чему су се састојале његове мере. У Смоленску се, међутим, атентат припремао до најситнијих детаља. Да би се активности у Берлину и Смоленску добро координирале, Остеров шеф, адмирал Канарис, је 7. марта 1943. године организовао пут у Смоленск, јер је, тобоже, био потребан договор са тамошњим обавештајним официрима. Хитлерова посета је тада већ била објављена, али још није био одређен тачан датум. У Смоленск је заједно са Канарисом стигао и Остер са неколицином блиских сарадника и сандуком делова британских темпираних бомби. Касно увече, после званичних разговора, завереиици су размењали мишљења о последњим детаљима, договорили се о лозинкама и сличном. Најзад је, 13. марта, Хитлер авионом стигао у Смоленск заједно са пратњом. Берлин је тог јутра обавестио фои Клугеа и Трескова тако да су они дошли на аеродром да га поздраве. После опширних договора, Тресков је за време ручка питао пуковника Бранта из Хитлерове пратње, да ли би хтео да понесе пакет са неколико флаша коњака у Берлин. Брант је пристао. Фон Клуге и Тресков су испратили Хитлера и пратњу на аеродром, а фон Шлабрендорф их је следио са динамитом који је био камуфлиран као пакет. Употребљен је британски динамит, јер је за немачки потребан фитиљ за паљење па би тихо шиштање привукло пажњу. Овај британски динамит палио се темпираним упаљачем, а да при томе не проузрокује звук. Тресков и фон Шлабрендорф су више пута испитали и динамит и упаљач.

Када је Хитлер ушао у авион, фон Шлабрендорф је кроз пакет притиснуо упаљач и дао пакет Бранту који је такође летео у Хитлеровом авиону. За тридесет минута требало је да дође до експлозије. Сви упућени напето су чекали. Њихово разочарење није имало граница када је после неколико часова јављено да је Хитлер добро стигао. Берлин је одмах упознат с неуспелим нападом, а фон Шлабрендорф је назвао Бранта да му саопшти да је случајно дат погрешан пакет. Рекао је да ће сам да дође да га замени. У спаваћим колима воза којим се враћао из Врховне команде опрезно је отворио пакет. Испоставило се да се ударна игла померила унапред, а упаљач, можда због ниске температуре у авиону, није прорадио. Само је мало недостајало.

ДСР2

Сличне странице:

  Нису пронађене сличне странице

Поделите:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *