Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Противтенковска пушка Boys

Увидевши нарастајућу улогу оклопних средстава у модерним армијама света, Британци су 1934. издали тактичко техничке захтеве за противтенковско оружје, засновано на предимензионисаној пушци која би испаљивала масиван пројектил, способан да пробије оклоп тадашњих типова тенкова. Као резултат на дате захтеве појавила се тешка пушка калибра 13, 9 мм, дело капетана H. C. Boys-а, конструктора фабрике Royal Small Arms Factory из Енфилда. У циљу заштите пројекта од непозваних, пушка је у почетку носила име „Project Stanchion“. Име ће добити у знак сећања на настрадалог конструктора, који ће изгубити живот пар дана пре званичног одобрења за увођење противтенковске пушке у наоружање британских оружаних снага.

Пројекат развоја је напредовао добрим темпом, тако да су први тестови показали да пушка пробија 25 мм оклопа. Противтенковска пушка Бојс је у ствари била увећана верзија стандардне пушке, а уградњом амортизера, гасне кочнице и ножица се желело постићи руковање пушком од стране само једног стрелца.

Пушка је приказана британским оружаним снагама 1937. Међутим, упоредо са развојем противтенковске пушке развијен је и оклоп, тако да је било јасно да пушка неће моћи да уништи све типове тенкова на бојишту, већ само лаке и евентуално средње тенкове. Пушка ће се добро показати у Зимском рату, с обзиром да су Совјети у Финској ангажовали лаке тенкове типа Т-26.

Током 1942. је развијена и произведена скраћена верзија пушке, намењена за употребу у падобранским јединицама. Употребљена је у Тунису, где се услед скраћења цеви показала као неефикасна. Касније је коришћена за уништавање бункера, митраљеских гнезда и лако оклопљених возила. На Пацифику, Бојс је коришћена у пуном капацитету, пошто су Јапанци на острвима користили претежно лаке и средње тенкове.

Британске јединице нису биле одушевљене противтенковском пушком Бојс. Као разлог је навођен превелики трзај, који је био последица коришћења јаког метка. Уз трзај, проблематични су били блесак и бука приликом отварања ватре.

Послужиоци противтенковске пушке Boys на маршу, Француска 1939-40.
Boys на положају
ТТ карактеристике
Маса празне пушке 16 кг
Дужина 1,575 м
Дужина цеви 910 мм
762 мм (падобранска верзија)
Метак Kynoch&RG .55 Boys
Калибар 14,3 мм
Брзина гађања око 10 мет/мин
Брзина зрна 747-884 м/с
Пробојност зрна 23,2 мм на даљини од 91 м
18,8 мм на даљини од 460 м
Храњење оквир са пет метака

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *