Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Противтенковски топ Skoda P.U. V. vz 36 калибра 47 мм

Чешка компанија Шкода је била једна од првих европских фабрика наоружања која је придала важност конструисању специјализованих противтенковских топова. Током двадесетих година, конструктори фабрике Шкода су спровели низ експеримената и студија како би дошли до употребљивог противтенковског топа, а 1934. су произвели топ калибра 37 мм. Овај топ из разних разлога није шире прихваћен (уопште гледано, тражено је неко теже оруђе), а 1936. се појавио топ ознаке P.U.V. vz 36 у калибру 47 мм. Овај топ је готово одмах усвојен у наоружање чешких оружаних снага.

Овај топ је у време када се појавио био снажнији и убојитији од осталих европских оруђа тог типа. Користио је релативно тежак пројектил, масе 1,65 кг, који је могао пробити било који тенк на даљини до 640 м, док су топови слични њему имали исти учинак на даљинама између 185 и 275 м.  Упркос снази, овај топ се показао као неспретна конструкција. Имао је застареле точкове и врло дуге краке лафета.

Производња за потребе чешких оружаних снага је текла по приоритету, а нешто топова је испоручено Југославији. Овим топовима су наоружане посебне противтенковске чете, али је нашао своје место и у пешадијским противтенковским јединицама – за које је била намењена унапређена верзија ранијег топа калибра 37 мм. Овај модел је касније добио ознаку P.U.V. vz 37, и мада је био налик већем топу калибра 47 мм, од њега се разликовао по челичним точковима са гумама.

Судбина топова vz 36 је била та да никада није испалио пројектил на свог непријатеља, јер је Минхенским споразумом из 1938. Судетска област предата Немцима без борбе. Тако су Немци дошли до велике количине посебне верзије топа, развијене за употребу у фортификацијама. Ипак, већ наредне године Немци добијају велике количине ових оруђа у верзији са точковима. Топови добијају немачку ознаку 4.7-cm Pak 36(t) и постају стандардно оруђе немачких оружаних снага. У наоружању јединица другог ешалона остају до краја рата. Угађују се на неколико типова возила гусеничара и као такви улазе у састав јединица Панцерјегера.

ТТ карактеристике
Калибар 47 мм
Пројектил 47×405 mm. R
Маса у маршевском положају 605 кг
у борбеном положају 590 кг
Дужина цеви 2,04 м
Поље дејства по правцу: 50°
по елевацији: -8° до+26°
Брзина пројектила 775 м/с
Маса пројектила панцирно пробојни 1,64 кг
тренутно фугасни 1,5 кг
Пробојност 51 мм на даљини од 640 м
Максимални домет 4 000 м

Сличне странице:

  Нису пронађене сличне странице

Поделите:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *