Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Први Хитлеров пораз, Москва 1941. (3)

Изненадни напад

30. септембар – 15. октобар 1941.

Гудеријан туче оперативну групу Јермакова

Упркос томе што је Гудеријанова 2. оклопна група коришћена у борбама код Кијева, Фон Бок је одлучио да ову уморну, али искусну јединицу употреби на главном правцу напада на Москву. Гудеријан је морао да пожурује своје изморене и распршене јединице на време доведе до полазних положаја, али безуспешно. Совјетски напад натерао је Гудеријана да употреби 48. оклопни корпус да би заштитио своје десно крило код Путивла, тако да је у свој напад кренуо само са 24. и 47. оклопним корпусом. На левом крилу му се налазила 1. коњичка дивизија, која је покривала сектор између његове оклопне групе о Фон Вајксове Друге армије, широк 60 км.

Немачка пешадија у чишћењу села, на почетку операције Тајфун.

Гудеријанова Друга оклопна група била је елитна јединица Вермахта; била је састављена од пет оклопних, четири моторизоване дивизије и пешадијског пука Grossdeutschland. За заштиту крила Друге оклопне групе одређено је шест пешадијских дивизија из састава 34. и 35. корпуса. Упркос губицима  претрпљеним код Кијева, Гудеријан је на почетку напада још увек располагао са 300 тенкова, чиме је имао супериорност у односу на совјетске снаге на свом сектору од 10:1. Проблем који је постојао код Немаца односио се на врло скромну резерву горива. Гудеријанова главна станица за снабдевање налазила се око 80 км иза његових јединица. Намеравао је да нападне са 24. оклопним корпусом, са положаја у рејону Глухкова, пробије лево крило Брјанског фронта и затим експлоатише постигнути успех, напредујући ка Орелу. Напад 24. оклопног корпуса подржаће 47. оклопни корпус, са задатком разбијања левог крила совјетске 13. армије код Јампола, након чега би се окренуо на северозапад, како би заузео Брјанск из позадине. Источно крило Гудеријанових снага, током напредовања ка Орелу, покриваће 47. оклопни корпус. Немачки обавештајци нису били сигурни у погледу стања совјетских резерви иза фронта, али је Гудеријан био свестан распореда совјетских јединица испред себе.

Совјетска врховна команда није очекивала Гудеријана на северу након што је учествовао у борбама код Кијева – њихова пажња била је усмерена на Украјину – и Јермаков добија наређење да са својом групом нападне Гудеријаново крило. Совјетским обавештајцима на тактичком нивоу је промакла дислокација Гудеријанових тенкова.

Немачки тенкови PzKpfw II и PzKpfw III у рејону прикупљања, током почетне фазе операције Тајфун.

Гудеријан је напао 30. септембра у 06,35 часова, са сва оклопна корпуса, који су постигли изненађење. Два хаубичка дивизиона наоружана хаубицама калибра 210 мм пружали су ватрену подршку јединица у нападу, док су авиони Луфтвафеа пружале блиску ватрену подршку из ваздуха, дејствујући по комуникацијским линијама. Борбена група Ебербах из састава 4. оклопне дивизије, напала је у близини Есмана совјетску новоформирану 283. стрељачку дивизију, као и неискусну 150. тенковску бригаду. На крилу, 3. оклопна дивизија је разбила 121. тенковску бригаду, док је 10. моторизована дивизија покушала да прикује две коњичке дивизије Јермакова. Захваљујући лошим комуникацијама и ограниченим могућностима за извиђање, Јермаков је помислио да је његова група нападнута од стране једног немачког корпуса, тако да је ту информацију пренео команданту фронта, Јерјоменку. На основу те нетачне информације, Јерјоменко је проценио да је Гудеријанов напад диверзија и одлучио да не привлачи никакве резерве. Уместо тога, Јермакову је наређено да изврши противнапад и одбије немачке снаге. Слаб и некоординисан противнапад, изведен 1. октобра са 30 лаких тенкова у близини Севска, резултирао је губитком преосталих  оклопних снага Јермакова. Једна оклопна чета је чак успела да прегази пук хаубица 122 мм, које су затечене на отвореном простору. Ебербахови тенкови су заузели Севск у подне 1. октобра, чиме су завршили пробој левог крила Брјанског фронта. Без припремљене одбране, Јермакове снаге су се неорганизовано повлачиле ка Орелу и Брјанску, чиме су откриле десно крило совјетске 13. армије.

Напад је наставио 24. оклопни корпус барона Фон Швепенбурга, са циљем заузимања саобраћајног чворишта Орел. Са мало совјетских јединица које су пружале отпор, 34. мотоциклистички пешадијски батаљон је пожурио ка Орелу и у сумрак 2. октобра успео да заузме мост преко реке Ока у месту Кромиј. Наредног јутра, борбена група Ебербах је кренула ка Орелу, граду са 110 000 становника. Орел скоро да и није имао одбрану, а становници су били запањени када су видели немачке тенкове како улазе у град; град је био заузет у 1,00 часова 3. октобра. За четири дана, 4. оклопна дивизија је прешла 240 км и уништила 2200 совјетских војника и заробила 16 тенкова и 24 артиљеријских оруђа, уз сопствене губитке од свега 41 погинулих и 120 рањених војника.

Напуштени совјетски лаки тенк Т-26С, унапређени модел уведен у наоружање 1938, који се одликовао новом куполом, закошеним оклопом и уграђеним радио уређајем. Свака од совјетских стрељачких дивизија имала је једну чету ових тенкова.

На Гудеријановом левом крилу, Ламелсенов 47. оклопни корпус је напао на положаје 298. стрељачку дивизију, ангажовањем 17. и 18. оклопне дивизије.  Совјетска 298. дивизија била је као и многе друге дивизије октобра 1941, некомплетне и делимично обучене. Дивизија је брзо савладана, а линија одбране 13. армије пробијена. Генерал мајор Городњански, командант совјетске 13. армије, извршио је противнапад 141. тенковском бригадом, али је јединица лаких тенкова убрзо разбијена. Са групом Јермаков која се повлачила на његовом левом крилу, и сопственим центром који је попуштао, Городњански је наредио 13. армији да се повуче северно, ка Брјанску. Са совјетским снагама у повлачењу, немачки 47. оклопни корпус је брзо смотао 13. армију и потиснуо ка Карачеву како би пресекао правац Орел-Брјанск. Гудеријанове снаге су до 3. октобра у потпуности одвојиле лево крило совјетског Брјанског фронта. У првих пет дана битке, Друга оклопна армија је заробила 9300 совјетских војника, 660 тенкова и 109 артиљеријских оруђа.

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *