Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Ram, крстарећи тенк

Канада је у Други светски рат ушла без и једне тенковске јединице, тако да су прве тенковске јединице које су обучавале тенкисте морале бити опремљене тенковима Првог светског рата, набављеним од Американаца. Међутим, није прошло много док Британци нису понудили канадским железничким компанијама да се укључе у производњу пешадијских тенкова Valentine. То ће се показати као озбиљан задатак за Канађане, који су морали практично од нуле да организују и изграде капацитете за производњу тенкова. Проблем је био и у томе што је тенк који су Британци тражили био пешадијски, а Канађанима је требао крстарећи тенк, тј. тенк за вођење противоклопне борбе. У то време није било пуно изгледа за добијање тенкова од Велике Британије, САД још увек нису ушле у рат, ако да су Канађани морали сами да га пројектују и произведу.

Канадски Комитет за развој тенкова је септембра 1940. закључио да би њихов крстарећи тенк требао да буде заснован на америчком уместо на британском пројекту тенка. Средњи тенк М3 им се чинио најприкладнијим. Одлучују да искористе главне компоненте овог тенка, али да самостално развију нову куполу са топом калибра 75 мм. Међутим, како нису одмах располагали топовима калибра 75 мм, у почетку су уграђивали топове калибра 40 мм. Први прототип је угледао светлост дана крајем јуна 1941, када је и добио званичну ознаку крстарећи тенк Ram Mk I. Ускоро је топ „двофунташ“ замењен „шестофунташем“, када тенк добија и нову ознаку, Ram Mk II.

Сви произведени тенкови су ушли у наоружање оклопних пукова канадских оружаних снага, који су након формирања слати у Велику Британију. Међутим, ови тенкови нису никада употребљени у ватреним дејствима. Велики број тенкова M4 Sherman је од средине 1943. силазио са производних трака; како су ови тенкови већ били наоружани топом калибра 75 мм, одлучено је да се све канадске оклопне јединице пренаоружају овим тенком, чиме је Sherman и званично постао основни борбени тенк канадских оружаних снага. Самим тим, тенкови Ram добијају улогу тенкова за обуку. Након повлачења из јединица, са једног броја тенкова је уклоњена купола, чиме је уз још неке захвате извршена конверзија тенкова у оклопне транспортере, коришћене у операцијама од јуна 1944. Постојале су и верзије артиљеријских осматрачница, тенкова за извлачење, возила за транспорт муниције, артиљеријског трактора… а вршени су и експерименти, као што је уградња противавионског топа калибра 94 мм. Може се рећи да је највећи допринос ових тенкова у Другом светском рату била модификација тенка у самоходно артиљеријско оруђе калибра 87,6 мм, названо Sexton.

Током Другог светског рата је произведено 2 150 тенкова овог типа.

ТТ карактеристике Ram Mk II
Маса 29 484 кг
Дужина 5,79 м
Ширина 2,895 м
Висина 2,667 м
Посада 5
Наоружање 1 х 57 мм
3 х 7,62 мм
Погон радијални бензински мотор Continental R-975 снаге 400 КС
Аутономија 232 км
Брзина 40,2 км/ч
Оклопна заштита 25-87 мм

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *