Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Рат у Кини од децембра 1941. до јуна 1943.

Уласком Сједињених Америчких Држава и Велике Британије у рат против Јапана, крајем 1941. године, Кина се нашла у коалицији антифашистичких снага. Од тада, па све до краја рата, Кина је спадала у најужи део главних савезничких држава, према томе, присуствовала свим значајнијим међународним скуповима антихитлеровске коалиције.

Кина је крајем 1941. имала под оружјем готово четири милиона војника. Од тога је за фронт образовала 246 дивизија са око три милиона војника, а за дејство у позадини око 70 дивизија са више од 900 хиљада војника. Куоминтаншка војска, којом је командовао генерал Чанг Кај Шек (од јануара 1942. начелник штаба му је био амерички генерал Стилвел), водила је против јапанског агресора углавном пасивну одбрану. У куоминтаншкој армији било је 1255 америчких саветника и пилота. Најзначајнија војна снага на кинеском ратишту била је кинеска Црвена армија којом је руководила Комунистичка партија Кине. У саставу Црвене армије биле су Осма и Четврта армија и читав низ партизанских одреда, укупно преко пола милиона војника. Држала је веома пространу слободну територију и водила активни партизански рат. Треба имати на уму да је Чанг Кај Шек борбу против КПК сматрао својим примарним задатком, и да је, плашећи се даљег јачања комунистичког утицаја, још од краја 1939. године обновио ратна дејства против кинеских револуционарних снага. Тако су се кинески комунисти морали да боре и против јапанског агресора и против војске генерала Чанг Кај Шека. На територији Кине било је крајем 1941. године више од милион јапанских војника распоређених у пет армија, 22 дивизије и 20 бригада. На граници према Совјетском Савезу, у Манџуку, било је 300 хиљада јапанских војника са 13 дивизија и 24 бригаде. Јапанци су држали под окупацијом око милион квадратних километара кинеске територије, на којој је живело близу 80 милиона становника. Главни задатак јапанских оружаних снага у Кини био је консолидовање и експлоатација заузетих територија и борба против кинеске Црвене армије, док су операције на фронту против Чанг Кај Шека имале спореднији значај и сводиле су се на држање заузетих положаја и на повремене акције ради освајања важних стратегијских тачака и комуникација. У више наврата Јапанци су настојали да са Чанг Кај Шековом владом склопе сепаратни мир.

cang-kaj-sek
Чанг Кај Шек

Изузев мањих борби у провинцији Хунан, све до маја 1942. године на кинеско-јапанском фронту владало је затишје, што је Чанг Кај Шек искористио за сређивање својих слабих јединица и изградњу аеродрома на које је требало да пристиже америчка авијација. За то време јапанске снаге су наставиле операције против кинеске Црвене армије и ослобођених рејона у северној, централној и јужној Кини, повећали су број и јачину казнених експедиција које су вршиле насиља и злочине. Ове јапанске операције знатно су појачане у периоду априла до јуна 1942. године када је у њима учествовало скоро 75 одсто расположивих јапанских снага.

Тада се у Кини разбуктао грађански рат, што је Јапанцима само ишло наруку. Против јединица кинеске Осме комунистичке армије генерал Чанг Кај Шек ангажовао је око 800  000 војника, а против Четврте армије око 200 хиљада војника. Упркос томе, Осма и Четврта армија и партизански одреди јужне Кине наставили су нападе на јапанске гарнизоне, комуникације и казнене експедиције. Ова борба кинеске Црвене армије истовремено против два непријатеља била је веома тешка. Јапанци су, наиме, за осигурање своје позадине и чишћење територије употребили око пола милиона војника, док су Чанг Кај Шекове дивизије вршиле блокирање рејона у којима су дејствовали партизани и вршиле сталне нападе на комунистичке снаге. Примењујући одговарајућу партизанску тактику, јединице Црвене армије успеле су, међутим, да избегну окружење и уништење, а нанеле су Јапанцима доста велике губитке.

После петогодишњег ратовања против Јапана кинески војни и економски потенцијал био је знатно ослабљен, а Савезници нису могли да јој пруже непосредну војну помоћ. Кина је, наиме, била потпуно блокирана, а за везу са Савезницима остао јој је само ваздушни пут Индија – Кина. Осим тога, Кина је била принуђена да у Бурми ангажује три најбоље армије, које су тамо претрпеле знатне губитке, што је још више ослабило њене војне могућности. Имајући све то у виду, а поуздавајући се уз то у своје велике војне успехе, јапанско војно руководство је било убеђено да ће кинеска војска, због губитка Бурманског пута и због поморске блокаде, остати без наоружања и борбених средстава и тако постати неспособна за даљи отпор. Токио је мислио да ће путем пропаганде, пете колоне и квислиншких елемената принудити Кину да закључи сепаратни мир. Међутим, све ове наде су пропале. Кина је и у најтежим условима наставила рат.

Чанг Кај Шеков начелник штаба, амерички генерал Стилвел, тражио је од владе у Вашингтону да му пошаље неколико дивизија како би могао да поврати Бурму и Сијам и неке делове јужне Кине. Његов захтев је одбачен с мотивацијом да је Бурма у стратегијској надлежности Лондона. У ствари, САД нису биле у стању да у Кину упуте неке јаче снаге због рата на Пацифику. Вашингтон и Лондон су, међутим, настојали да Кину задрже у рату и да тако вежу одређене јапанске снаге за кинеску територију, јер је то могло да олакша савезничку офанзиву на Пацифику. Повећали су, ипак, контингенте војне помоћи и предузели мере за реорганизацију куоминтаншке армије. Од 300 Чанг Кај Шекових дивизија је, наиме, свега 30 било боље опремљено, тешког наоружања и тенкова уопште није било, а авијацију је сачињавало 250 авиона, већином застарелих модела. Њима се придружило још око 150 америчких авиона.

stilvel
генерал Joseph Warren Stilwell

Генерал Чанг Кај Шек је у јуну 1942. године упутио Вашингтону и Лондону нови захтев за слање ефикасне помоћи. Штавише, он је остајање Кине у рату против Јапана условио повећањем савезничке помоћи. У својим намерама, Чанг Кај Шек је успео. Савезници су испланирали офанзиву у Бурми, да би успоставили директну везу са Кином, упутили генералу Чанг Кај Шеку 500 авиона и повећали ваздушни транспорт материјала на 4000 тона месечно. По упутствима генерала Стилвела, куоминтаншка војска је реорганизована: смањен је број дивизија и смењени неспособни официри. Тако је појачана борбена способност Чанг Кај Шекових трупа. Генерал и клика око њега нису се, међутим, одазвали позиву Комунистичке партије Кине да обустави грађански рат и да образују јединствени антијапански фронт. Напротив, Чанг Кај Шек је и даље држао у борби против Црвене армије своје најбоље дивизије, а у лето 1942. почео је нову офанзиву против ослободилачких јединица. Јапанци су у то време спроводили појачану пропаганду међу куоминтаншким војницима уморним и ситим ратовања, обећавајући им скори сепаратни мир, па је знатан део Чанг Кај Шекових трупа прешао на страну Јапанаца и у саставу квислиншке војске заједно с њима нападао ослободилачке снаге Кине. Тако су у Кини истовремено постојале, у ствари, три различите кинеске војске, на три зараћене стране!

У пролеће 1943. године војне снаге Куоминтанга припремале су тзв. „трећу антикомунистичку офанзиву“. Око 600 хиљада војника генерала Чанг Кај Шека било је у марту 1943. године груписано за напад на Црвену армију. Само су још чекали наређење. До напада ипак није дошло, јер су на протест КП Кине Савезници интервенисали код Чанг Кај Шека. Јапанска војска је, међутим, појачала нападе против ослободилачких снага и ослобођене територије у северној, централној и јужној Кини у намери да ликвидира сва жаришта ослободилачког покрета у јапанској позадини. Повећали су број казнених експедиција које су по својој свирепости превазишле све дотадашње јапанске злочине у Кини. Масовно су убијали цивилно становништво, вршили насилна пресељавања и пљачке, палили насеља и усеве. Кинеске ослободилачке снаге одговориле су на све то појачаним акцијама. Осма армија оперисала је у северној а Четврта армија у централној Кини, док су се самостални партизански одреди борили у јужној Кини и на острву Хајнану. Упркос пожртвовању и борбености, ослободилачке снаге нису имале довољно снага да одбију све јапанске нападе и претрпеле су знатне губитке. Осма армија бројала је тада око 300 хиљада, а Четврта само сто хиљада бораца. Иако војнички ослабљене, ослободилачке јединице нису биле поражене. Оне нису само нанеле озбиљне ударце јапанском агресору, већ су придобијале све већу подршку међу кинеским становништвом, а антијапански покрет ширио се и јачао у свим окупираним областима Кине. У таквој ситуацији је КП Кине успела да мобилише велики број становника за борбу против Јапанаца и да организује нови напад ослободилачких снага. Овим операцијама проширена је слободна територија и ојачане су јединице Црвене армије.

Ангажована главним снагама у борбама против ослободилачке армије, јапанска војска је својим операцијама против куоминтаншке војске и даље давала само другостепени значај. Ипак, у мају 1943, Јапанци су предузели први већи напад долином реке Јангце. Њихове намере су биле да владу Чанг Кај Шека принуде на сепаратни мир и да заплене резерве приринча и већи број речног бродовља у тој зони. Операцију је извело око сто хиљада јапанских војника, међу којима је било око десет хиљада кинеских квислиншких војника. Под притиском надмоћнијих јапанских снага, куоминтаншке јединице повукле су се у планине, на раније припремљене положаје. У току ове офанзиве Јапанци су запленили знатне количине пиринча у области језера Тунглинг и велики број бродова на реци Јангце. Почетком јуна, јапанске снаге морале су опет да се повуку пред противофанзивом кинеских јединица. А онда је на јапанско-кинеском фронту наступило затишје. Борбу су на кинеској територији наставиле само кинеске ослободилачке снаге, а у Бурми се један кинески корпус са око 250 000 војника борио да би ослободио Горњу Бурму од јапанске окупације.

ДСР2

Сличне странице:

  Нису пронађене сличне странице

Поделите:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *