Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Реаговања и последице у свету

„Слистити Јапан“

Сада када је рат почео, изгледало је као да је заправо Бела кућа Америка, да је председник Рузвелт Америка. Он је свиме руководио и одмах давао налоге за разрешавање ситуација које су се датог тренутка појављивале. Сматрало се, међутим, да је око њега у тим тренуцима владало очајање, безнадежност, отупелост, и да су код њега долазили да се жале и о томе како је неосигурана западна обала, како је неизбежно да се војска повуче са дела Пацифика до иза Стеновитих планина или још даље, иза Мисисипија. За онога који се ових првих дана затекао у Вашингтону, како каже један извештач, изгледало је као да су нацисти и фашисти имали право када су говорили да тако слабашна декадентна Америка није дорасла тешким искушењима стварности, унаточ својим громогласним изјавама. Али Рузвелт се држао чврсто. Следећег јутра о догађајима на Хавајима говорио је Конгресу. Рат с Јапаном изазван нападом на Перл Харбор узбудио је америчку нацију. Чак су и изолационисти били за одлучно вођење рата до уништења Јапана. Тражило се да Јапан треба „слистити“. У Токију је владало друкчије расположење. Страшан пораз Американаца значио је наравно велику победу Јапанаца. Напад на Перл Харбор није само успео, него је то била бриљантна победа иза које је могло следити само потпуно избацивање противника из рата. Ниједна од шкртих вести које су стизале из Токија није говорила ни о чему другом него о заносу и самопоуздању, иако је премијер генерал Тојо настојао да ублажи приче о том дану, али без икаквог изражавања сумње у сигурност победе. Понизно се захваљивао небу за „чудесни тријумф“ у чему му се придружио и Кидо, који је иначе био против овог рата. Сваког осмог у месецу све до краја рата, штампале су новине, и то великим словима, царски декрет од 8. децембра 1941. Хитлеров министар спољних послова Јоаким фон Рибентроп, увече после напада на Перл Харбор, телефонски се јавио свом италијанском колеги грофу Ћану. Овај је о томе записао у дневник: „Он се тако томе радовао да стварно нисам знао шта бих друго но да му пожелим срећу“, и додао: „…иако нисам сасвим сигуран у то које предности то доноси“. Неколико дана касније, када је Мусолини после немачке и италијанске објаве рата Америци, одушевљено говорио масама о јапанској победи код Перл Харбора, испоставило се да код италијанског народа „не влада неки велики занос“.

ruzvelt kongres
Амерички председник Рузвелт држи говор у Конгресу, 8. децембра 1941, дан након јапанског напада на Перл Харбур

Нападом Јапана, учврстило се уверење да је отклоњена опасност да Јапан нападне Совјетски Савез, пгго је у Москви морало изазвати олакшање од неизвесности да ли ће морати да се бори на два фронта у време када је Црвена армија пред Москвом прешла у велику зимску противофанзиву. Иако је с Јапаном имао пакт о ненападању, поштовање овог уговора није сметало Совјетском Савезу да ступи у савезничке односе с Америком, која се сада борила и против Хитлерове Немачке. Био је то зачетак моћне коалиције која ће оборити фашистичке силе.

Улазак Америке у рат изазвао је у Британији велико олакшање.

Само дан касније него што је Америка ушла у рат, Британија је објавила рат Јапану, и то изјавом у највишем могућем дипломатском стилу. Том приликом Черчил је казао: „Неки људи не воле таква церемонијална изјашњавања. Али, на крају крајева, ако си принуђен да некога уништиш, ништа те не кошта да то учиниш на учтив начин“.

ДСР1

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *