Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Самоходна хаубица Wespe

Већ почетком 1939. је постало јасно да су дани малих тенкова типа PzKpfw II одбројани, јер су му и оклопна заштита и наоружање били слаби. Међутим, тенк се налазио у производњи и био је прилично поуздан тако да када се указала потреба за самоходном артиљеријом, тенкови PzKpfw II су изабрани за конверзију у самоходно артиљеријско оруђе. Шасију тенка је требало наоружати пољском хаубицом leFH 18 калибра 105 мм. Конверзија шасије тенка за уградњу хаубице била је прилично лака, јер је хаубица монтирана иза оклопног штита са отвореним кровом. Место где се раније налазила купола је затворено оклопном плочом а простор испод ње искоришћен је за смештај борбеног комплета самоходне хаубице.

Као резултат, добијена је самоходна хаубица позната под ознаком  Wespe (стршљен), док је званична ознака гласила leFH 18/2 auf Fgst Kpfw II (Sf) SdKfz 124 Wespe. Самоходна хаубица малих габарита постала је врло популарна, а ускоро је стекла и добру репутацију захваљујући својој поузданости и покретљивости. Прве самохотке, на шасији тенка PzKpfw II Ausf F, упућене су на Источни фронт током 1943. Тамо су коришћене у својству дивизијске артиљерије оклопних и оклопно-гренадирских дивизија. Обично су биле организоване у батерије од шест оруђа, са пет батерија у дивизиону.

Ова оруђа су била толико успешна у пружању ватрене подршке да је сам Хитлер наредио да се све доступне шасије тенкова PzKpfw II конвертују у самоходне хаубице. Главни центар за производњу ових самохотки налазио се у Пољској, у фабрици Фамо. До средине 1944. произведено је око 682 комада.

Посаду самохотке је сачињавало пет чланова укључујући и возача. Борбени комплет је бројао 32 пројектила. Предњи осматрачи су се налазили у лако оклопљеним аутомобилима, док су неке батерије за ту сврху користиле заробљене чехословачке и француске тенкове.  Саме хаубице су биле серијске, стандардне хаубице калибра 105 мм, сa том разликом да је на некима била уграђена гасна кочница на устима цеви. Користили су исту муницију, и самим тим је и домет био исти: 10 675 метара.

ТТ карактеристике
Маса 11 000 кг
Дужина 4,81 м
Ширина 2,28 м
Висина 2,3 м
Посада 5
Наоружање хаубица 105 мм
митраљез 7,92 мм MG34
Погон бензински мотор Maybach снаге 140 КС
Аутономија 220 км
Брзина 40 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *