Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

schwerer Wehrmachtsschlepper

Искуства из борбених дејстава у раној фази Другог светског рата показала су Немачкој да је потребно извршити одређене ревизије на флоти возила гусеничара. Проблем је постојао код возила средње и тешке категорије. Одлучено је да се возила носивости 5 т напусте у корист возила носивости 8 тона, каква су била потребна за вучу оруђа тешке артиљерије.  Овај празан простор у возилима категорије носивости између 3 и 8 тона морао је бити премошћен на јефтин начин, пошто се немачка ратна машина све више растезала, не по капацитету већ по типовима опреме који су јој били потребни.

Рана верзија возила, са класичном камионском кабином налик ранијим моделима полугусеничара

Прихваћен је пројекат компаније Bussing-NAG, који ће касније постати познат под именом „schwerer Wehrmachtsschlepper“ – тешки војни трактор. Ново возило је било намењено за употребу у оклопним и артиљеријским јединицама, као и у пешадијским јединицама где је имао улогу оклопног транспортера и возила за снабдевање. У верзији возила за транспорт није било никакве оклопне заштите, а кабина је имала платнени кров. Како би се цена коштања возила одржала што нижом, гусенице нису имале гумене улошке. Ране верзије возила су имале класичну камионску кабину, без икакве оклопне заштите, која се појављује код каснијих модела возила. Возила су произвођена у фабрици компаније Bussing-NAG у Берлину и Ringhofer-Tatra у Чехословачкој. Производња се одвијала споро, пошто се само возило није котирало високо на листи приоритета. Од децембра 1943, када је производња започета, до септембра 1944, произведено је свега 381 возила. Овако слаб темпо производње довело је до импровизација на возилима Maultier.

Противавионска верзија полугусеничара, наоружана топом Flak 43
Panzerwerfer

Ипак, мали обим производње није спречио Немце да врше модификације возила. Тако је основни модел возила претваран у санитетско возило за прву линију фронта, платформу за противавионски топ Flak 43 калибра 37 мм, самоходни вишецевни лансер ракета калибра 150 мм итд. Верзија самоходног лансера ракета калибра 150 мм, позанта под ознаком Panzerwerfer је и најпознатија.

ТТ карактеристике sWS
Маса 13500 кг
Дужина 6,68 м
Ширина 2,50 м
Висина 2,83 м
Клиренс возила 465 мм
Носивост 4 000 кг
Погон бензински мотор Maybach HL 42 снаге 100 КС
Капацитет резервоара за гориво 240 л
Аутономија 300 км
Брзина кретања 27,4 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *