Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Semovente L.40 da 47/32

Италијани током Другог светског рата нису били запажени на пољу иновација, бар када је реч о оружју. Међутим, мора им се признати да су у једном аспекту ипак били напредни – када су крајем тридесетих година показали да су били свесни значаја концепта ловца тенкова. У то време су у серијској производњи имали интригантну конструкцију ознаке Semovente L.3 da 47/32 која је представљала самоходни противоклопни топ калибра 47 мм са цеви дужине 32 калибара. Топ је био уграђен на предњем делу мале и ниске шасије, засноване на шасији танкете L.3. Посада је бројала двојицу чланова. Овај пројекат није одмакао далеко, пошто није пружао никакву заштиту посади, али је свакако послужио тиме што је италијанским кнструкторима омогућио неопходно искуство за даљи рад.

Италијани су по уласку у рат схватили да њихови тенкови немају довољну ватрену моћ и оклопну заштиту. То је било посебно тачно када су у питању лаки тенкови, у које су Италијани прилично улагали, посебно у серију L.6, коју је одликовао слаб оклоп и ватрена моћ, будући да је био наоружан краткоцевним топом калибра 37 мм. Основна борбена верзија тенка, ознаке L.6/40, ускоро се показала као средство мале борбене вредности. Стога су компаније Fiat-SPA и Ansaldo ускоро одлучиле да искористе шасију тенка L.6/40 за основу ловца тенкова.

У ново возило је уграђен снажни противтенковски топ калибра 47 мм, који је био лиценцно произвођени топ аустријске компаније Böhler. Топ је на шасију уграђен у оквиру једноставног кутијастог надграђа. Недостатак овако конструисаног надграђа огледа се у слабијој заштитити у односу на косо постављене плоче. Ипак, и оваква оклопна заштита је била боља од никакве. Овај ловац тенкова је ушао у наоружање италијанске војске 1942. године. Произведено их је око 280 комада. Показали су се као квалитетно противоклопно оруђе када су у питању лаки британски тенкови на северу Африке. Борбени комплет је износио 70 пројектила.

Немци су након капитулације Италије брзо преузели сва расположива оклопна средства. Међу њима се нашао и Semovente L. 40 da 47/32, који је убрзо уведен у састав немачких јединица које су се бориле у Италији. Међутим, ова оклопна средства су због природе терена, употребљена свега пар пута. Немци су демонтирали оруђе са возила и користили возило као покретно командно место, наоружано само митраљезом калибра 8 мм.

Део ловаца тенкова Semovente L. 40 da 47/32 је прослеђен и квислиншким формацијама на територији Словеније и НДХ.

ТТ карактеристике Semovente L.40 da 47/32
Маса 6500 кг
Дужина 4 м
Ширина 1,92 м
Висина 1,63 м
Посада 2
Наоружање 1 x 47 мм
1 х 8 мм
Погон бензински мотор, 68 КС
Аутономија 200 км
Брзина 42,3 км/ч

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *