Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Средњи тенк SOMUA S-35

Када је током тридесетих година започело пренаоружавање пешадијских и коњичких јединица француских оружаних снага, запошљено је неколико концерна, међу њима и подизвођач компаније Шнајдер, „Société d’Outillage Mécanique et d’Usinage d’Artillerie“ или скраћено SOMUA. Овај концерн је 1935. приказао прототип тенка који је привукао пажњу, а његова напредна конструкција је брзо препозната и награђена увођењем у серијску производњу. Једно од најбољих конструкција, ако не и најбоља конструкција тог времена, добила је ознаку SOMUA S-35.

Тенк S-35 је имао многе карактеристике које су тек касније постале уобичајене у конструисању и производњи тенкова. Тело тенка и купола били су израђени техником ливења, док су остали тенкови тог времена били израђивани техником заковица. Ливени оклоп не само да је био добро обликован за додатну заштиту већ је имао и већу дебљину која се кретала од 20 до 55 мм.  Бензински мотор снаге 190 КС био је и више него довољан за покретање тенка. Поред свих ових погодности, Сомуа је била и добро наоружан тенк. Основно наоружање је чинио топ калибра 47 мм, док је секундарно наоружање чинио један спрегнути митраљез калибра 7,5 мм.

Сомуа је уведена у процес производње, али као и у свим осталим секторима француске одбрамбене индустрије пре 1939, и ова производња је ишла споро. До напада Немаца на Француску маја 1940, произведено је свега 400 тенкова, од којих је свега 250 послато у јединице прве линије. У борбеним дејствима тенк је показао одређене недостатке. Горња и доња половина куполе биле су спојене прстеном који је био слаба тачка тенка. Погодак у прстен је повлачио за собом велике последице по тенк и посаду. Други велики недостатак се огледао у организацији посаде. Посада је бројала три члана: возач, радиста и командир. Командир је био преоптерећен јер је поред командовања тенком, морао да обавља и дужност пуниоца и нишанџије. То је једноставно било превише обавеза за једног човека, тако да тенк S-35 није могао да искористи свој пуни потенцијал. Када је реч о борбеној употреби ових тенкова, коришћени су као и остали тенкови у француској војсци: разбијени у мање групе, као подршка пешадији дуж француске границе.

SOMUA S-35 у служби немачких оружаних снага

Након окупације Француске, Немачка је преузела све тенкове које је могла наћи и њима опремила јединице за обуку тенкиста. Тенк добија немачку ознаку, PzKpfw 35-S 739(f). Нешто тенкова је предато италијанским оружаним снагама. Када су се Савезници искрцали у Нормандију, тенкови Сомуа су ступили у борбу,м овај пут са немачким посадама. Сви тенкови које су Савезници заробили су предати на употребу Слободној Француској, која их је користила за уништавање немачких гарнизона дуж атлантске обале.

ТТ карактеристике
Маса 19,5 т
Дужина 5,38 м
Ширина 2,12 м
Висина 2,62 м
Посада 3
Наоружање топ 47 мм SA 35
митраљез 7,5 мм
Погон бензински мотор SOMUA снаге 190 КС
Аутономија 230 км
Брзина 40 км/ч

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *