Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Средњи тенк Type 1 Chi-He

Средњи тенк Type 1 представља унапређену верзију средњег тенка Type 97 Chi-Ha. Од претходника се разликовао по снажнијем оружју, погону и дебљем оклопу.

Јапански војни врх је 1941. схватио да је средњи тенк Type 97 Chi-Ha, пројектован тридесетих година, био инфериоран у односу на савезничке тенкове из четрдесетих. Како је топ калибра 57 мм био конструисан за подршку јединицама пешадије, није могао да пробије оклоп тада модерних савезничких тенкова. Насупрот томе, оклоп јапанског тенка био је танак и могло га је пробити скоро свако противоклопно средство из арсенала савезничких армија.

Као одговор, осмишљена је нова серија тенкова, заснована на конструкцији Type 97. Први из те серије био је Type 1 Chi-He. Овај модел се појавио 1941, али његова серијска производња није почела све до 1943. Узрок овоме лежи у одлуци јапанског врха да се све расположиве количине челика преусмере у бродоградњу. У периоду 1943-44. је произведено 170 тенкова овог типа. У поређењу са тенком Type 97, Type 1 Chi-He је био нешто дужи и виши. Закошени, дебели чеони оклоп, израђен је техником заваривања. За погон је изабран дизел мотор Mitsubishi Type 100, снаге 240 КС, што је за 70 КС више од модела какав је уграђиван у тенкове Type 97. Ових 70 КС било је и више него довољно да компензује повећање масе оклопа тенка за неких 1,5 тона.

Нови тенк је наоружан топом калибра 47 мм, способним да пробије 55 мм оклопа на даљинама преко 100 м, и 30 мм преко 1000 метара, што је било двоструко више од топа којим су били наоружани тенкови Type 97. Био је поузданији и прецизнији, али је захтевао уградњу додатне опреме за заузимање елевације. Упркос томе што је био бољи у односу на претходника, овај топ је једва био дорастао пробијању оклопа савезничких тенкова.

Оно што је разликовало овај тенк од претходника, била је и чињеница да је то био први тенк који је као стандардну опрему имао радио уређај, чиме је елиминисана потреба за сигналним заставицама.

Највећи део ових тенкова био је распоређен за одбрану јапанских острва од савезничке инвазије. Извештаји о ангажовању ових тенкова ван Јапана нису поуздани, али се чини да су неки од њих, у саставу 2. дивизије, учествовали у бици у заливу Лејте.

ТТ карактеристике
Маса 17 т
Дужина 5,5 м
Ширина 2,2 м
Висина 2,38 м
Оклопна заштита 8-50 мм
Посада   5
Наоружање 1 х 47 мм
2 х 7,7 мм
Погон дизел мотор Mitsubishi Type 100 снаге 240 КС
Аутономија 210 км
Брзина 44 км/ч

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *