Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Средњи тенк Type 5 Chi-Ri

Заробљени прототип

Type 5 Chi-Ri је претпоследњи јапански средњи тенк развијен током Другог светског рата. Јапанци су намеравали да произведу тежу и снажнију верзију средњег тенка Type 4 Chi-To, који би по перформансама надмашио амерички средњи тенк M4 Sherman. До краја рата је произведен свега један прототип, ненаоружан. Пројекат је морао бити напуштен како би се ослободила радна снага и критични ресурси потребни за производњу практичнијег модела тенка – средњег тенка Type 4 Chi-To.

Тенк Type 5 Chi-Ri је користио продужену верзију шасије the Type 4 Chi-To, са осам точкова, уместо седам, колико их је било код модела Chi-To. Оклоп је израђен варењем закошених оклопних плоча, са максималном дебљином оклопа од 75 мм на челу тенка, 20 – 25 на бочним странама и по 50 мм на задњем делу тенка и куполи.

Јапанци су у почетку планирали да за погон тенка користе Мицубишијев дизел мотор, али су услед проблема са планом развоја и производње тенка, били су принуђени да у тенк уграде бензински мотор снаге 550 КС, који је у Кавасакију рађен по лиценци немачког BMW.

Када је реч о наоружању, Јапанци су у почетку планирали да тенк наоружају топом 75 мм, какав је био уграђиван и у тенк Type 4 Chi-To. Међутим, планови су промењени, тако да је за уградњу у тенк изабран топ калибра 88 мм, заснован на противавиоонском топу Type 99. Као секундарно наоружање је изабран топ калибра 37 мм, планиран за уградњу уместо дотадашње уградње митраљеза. На левој страни куполе је остављено место за уградњу митраљеза калибра 7,7 мм. Према другим изворима, у пројекту је била предвиђена уградња два митраљеза калибра 7,7 мм.

Као и средњи тенкови Type 4 Chi-To, и тенкови Type 5 Chi-Ri су били предвиђени за коначну одбрану јапанских острва. Судбина јединог примерка тенка, прототипа – остала је непозната до данашњих дана. Наиме, након окупације Јапана, Американци су заробили прототип тенка и укрцали га на теретни брод. Према једној теорији, тај брод је потону и прототип тенка никада није дошао до свог одредишта. По другој теорији, овај тенк је изрезан током рата у Кореји.

ТТ карактеристике
Маса 37 т
Дужина 8,467 м
Ширина 3,05 м
Висина 3,10 м
Посада 5 чланова
Наоружање 1 х 75 (88) мм
1 х 37 мм
1 (2) х 7,7 мм
Оклопна заштита 25 – 75 мм
Погон бензински мотор Kawasaki Type 98, снаге 550 КС
Аутономија 250 км
Брзина 45 км/ч

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *