Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Средњи тенк Type 97

Средином тридесетих година јапанска војска је предала захтеве за нови средњи тенк којим би заменили застарели Type 89B. Како се Генералштаб и Конструкторски биро нису могли сложити око концепције тенка, израђена су два прототипа. Компанија Мицубиши је израдила пројект Конструкторског бироа, док је Осака Арсенал израдио пројект Генералштаба. Није било тешко направити избор. Мицубишијев тенк је био тежи и са јачим погоном. Стандардизован је под ознаком Type 97 CHI-HA као средњи тенк и пре него што је производња средином рата престала, произведено је неких 3000 комада.

Тело и купола тенка израђени су техником заковица, где се дебљина плоча кретала од 8 до 25 мм. Возач се налазио напред десно, док је митраљезац седео лево од њега. Купола са два члана посаде налазила се у средини тела, нешто померена у десну страну и покретала се ручно. Главно наоружање тенка чинио је топ калибра 57 мм са елевацијом од -9° до +11°.  У задњем делу куполе налазио се још један митраљез калибра 7,7 мм. Борбени комплет се састојао од 120 пројектила калибра 57 мм и 2350 метака калибра 7,7 мм. Дванаестоцилиндрични ваздухом хлађени дизел мотор налазио се у задњем делу тела тенка.

Type 97 уништен на острву Сајпан.

Када је уведен у наоружање, овај тенк је био напредног дизајна, сем главног наоружања које је имало малу брзину пројектила на устима цеви. Одлика већине јапанских тенкова овог доба била је та да су били погоњени чешће дизел него бензинским моторима, што им је у многоме повећавало радијус кретања и смањивало ризик од пожара у борби, а самим тим и смањење жртава међу члановима посаде. Нова верзија тенка је израђена 1942. и одликовала се новом куполом са топом калибра 47 мм. Овај топ је користио исту муницију као и противтенковски топови што је олакшавало снабдевање муницијом на бојишту. Шасија тенка Type 97 коришћена је као основа за друге врсте возила, међу којима су и тенк за чишћење мина, самоходни топови, самоходни противавионски топови, инжињеријски тенк, возило за извлачење и оклопљени полагач моста. Већина њих је израђена у малом броју тако да су играли малу улогу у операцијама.

ТТ карактеристике
Маса 15 000 кг
Дужина 5,516 м
Ширина 2,33 м
Висина 2,23 м
Посада 4
Наоружање топ калибра 57 мм
два митраљеза калибра 7,7 мм
Погон дизел мотор Mitsubishi снаге 170 КС
Аутономија 210 км
Брзина 38 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *