Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Sturmgewehr 44

Sturmgewehr 44 (StG44) је била јуришна пушка развијена у нацистичкој Немачкој током другог светског рата. Такође је означавана и са Maschinenpistole 43, Maschinenpistole 44 (MP43 и MP44) што су ознаке за раније моделе те пушке. MP43, MP44 и StG44 су различита имена суштински исте пушке, са малим изменама у продукцији и датумима. Различита имена су резултат компликоване номенклатуре пешадијског наоружања немачке армије. Развијена из „машинског карабина“ Mkb 42(H), StG44 има црте карабина, аутомата и аутоматске пушке.

Фелдмаршал Кеселринг испробава пушку пред сарадницима

Пушка је направљена за метак 7.92 x 33 мм, такође познатог и као 7.92 мм Kurz (кратки). Ова скраћена верзија немачког стандардног пушчаног метка (7.92 x 57 мм), у комбинацији са променљивом врстом паљбе, омогућује ватрену моћ аутомата на блиским одстојањима са прецизношћу и снагом карабина 98k на средњим одстојањима. Иако је StG имала мањи домет и снагу него јуришне пушке данашњице, студије Вермахта показују да се већина борби одвијала на даљинама мањим од 300 метара, где се StG и доказала.

На почетку другог светског рата немачка пешадија је била наоружана слично као и пешадија других земаља.  Пешадијска јединица је од наоружања располагала пушкама и неким врстама лаких или средњих митраљеза. Једина разлика у односу на пешадијске јединице других земаља је била у улози митраљеза као основног оружја пешадије, супротно од коришћења митраљеза као оружја подршке.

 Немачке јединице су тежиле „тешком“ митраљезу, носећи више муниције за њега него за пушке, користећи реденике, како би постигли већу практичну брзину паљбе, и генерално су пушке сматрали секундарним пешадијским оружјем. Иако је било разматрања нових конструкција пушака, никада се нису сматрале важним.

 Један од проблема, објективних, је био тај да је стандардна пушка превелика за употребу у механизованим и оклопним јединицама, где је тешко маневрисати оружјем у скученом простору. Аутомати као што су били MP28, MP38 и MP40 су имали задатак да повећају ватрену моћ војника, али се јављао и недостатак: смањен домет и прецизност на даљинама већим од 100 метара.

 Спорно питање се појавило приликом инвазије на Совјетски Савез. Црвена армија је била у процесу пренаоружавања полуаутоматским пушкама Токарева, СВТ38 и СВТ40, које су у све већем броју пристизале у јединице. Аутоматско оружје је било широко распрострањено; поједине пешадијске јединице су биле у потпуности наоружане аутоматима.

Немачки војници наоружани са StG 44 и Gew 43

 Искуство стечено у сусретима са противником наоружаним аутоматским наоружањем приморала је немачке команданте да понове захтеве за новим оружјем. Немачка армија је намеравала да представи полуаутоматску пушку Gewehr 41, али су се рани примерци овог оружја лоше показали на терену. Такође је било покушаја да се конструише лако аутоматско оружје, али су били неуспешни због коришћења пушчаног метка 7,92 мм, који је био прејак и оружје се није могло контролисати приликом рафалне паљбе.

 Немачко решење је била употреба метке „средње“ јачине, негде између пушчаног и пиштољског метка. Експерименти са таквом врстом муниције су покренути још тридесетих година, али су брзо били трајно одбачени за употребу у војсци. До 1941. године постало је јасно да се нешто мора предузети. Тако је изабран један од експерименталних метака, Полтеов 7.92 x 33 мм Kurzpatrone (кратки метак).

Уговор за конструисање и производњу оружја које ће користити „кратки метак“ је понуђен двема фабрикама: Валтеру и Хенелу, чију је радну групу водио конструктор Хуго Шмајсер. Обе фабрике су замољене да назив оружја буде машински карабин 1942 (Maschinenkarabiner, скраћено MKb 42). Оба дизајна су била слична, користећи принцип позајмице барутних гасова и имали су регулатор паљбе.

 Прототипови Хенеловог модела, MKb 42 (H), је приликом паљбе имао отворени затварач и за опаљење је користио ударач (механизам базиран на чешком ZB vz.26). Хенелов дизајн се у односу на Валтеров MKb 42(W) показао као супериорнији, тако да се Валтер повукао из посла, а Хенел добио листу измена које је морао да уради на оружју како би започела производња. Једна од измена је била уградња монтаже за стандардни бајонет, друга да се смањи снага окидања. Једна серија овог оружја послата је на терен у новембру 1942. године, где је примљена са извесном резервом. Други сет модификација је обухватао додавање зглобног поклопца на отвору избацача чаура и шине за монтирање оптичког нишана. 11833 комада овако модификованих пушака је послато на терен на трупно испитивање крајем 1942. и почетком 1943. године. Касније је скраћен гасни цилиндар, носач оптике је пребачен на десну страну, и уз те модификације је, наравно, следовала нова ознака, MP 43. MP43 своје ватрено крштење доживљава средином 1943. године. Једина примедба на пушку од стране војника је била примедба на дужину оквира који је „сметао“ приликом паљбе из лежећег става и чинио силуету војника у лежећем ставу прилично добром метом. Остало су биле све саме похвале, од брзине гађања, прецизности …

 Суочен са тим да је произведена јуришна пушка веома квалитетна, Хитлер 6. априла 1944. године издаје наређење које је обухватало и следеће:
а)   Бивши MG 42 ће задржати своју ранију ознаку;
б)   Бивша полуаутоматска пушка, позната као Gewehr 43, преименоваће се у Karabiner 43 (K43);
ц)   Бивша MP, позната као MP43, преименоваће се у MP44.

Јула 1944. Године на састанку чија је тема била Источни фронт, Хитлер је упитао своје команданте шта им је потребно, на шта су они затражили „још ових нових пушака“. Ово тражење је изазвало малу конфузију, али када му је дата прилика да испроба нову пушку, Хитлер ју је коначно преименовао у јуришну пушку (СтурMGеwехр) и наредио да се њоме пренаоружа и његова лична гарда.

До краја рата је произведено око 430 000 пушака StG44 у свим варијантама. Била је веома драгоцена на бојишту, нарочито на Источном фронту где је имала премијеру. Квалитетно обучен војник је са StG44 имао квалитетно побољшан тактички „репертоар“, који се највише огледао у томе да је могао ефикасно да зауставља противника на већим даљинама него са MP40, и да је StG44 била много кориснија и употребљивија од Kar98k у градским борбама. Такође је својом ватром, могао да пружи ватрену подршку сличну подршци из лаког митраљеза.

Касније је Маузер направио неколико прототипова, означених са StG45(М), у коју је уградио прилагођен механизам паљбе митраљеза MG42. Овај механизам је касније разрађен од стране инжињера који су за време рата радили у фабрици Маузер, а након рата пребегли у Шпанију. Као финални производ је добијена пушка CETME и Хеклер и Кохов G3 и G5. Генерално прихваћена као прва јуришна пушка, утицај дизајна StG44 на послератно оружје је био велики.

ТТ карактеристике
Маса 5,22 кг
Дужина 940 мм
Дужина цеви 419 мм
Метак 7,92 х 33 мм Kurz
Брзина паљбе 550 – 600 мет/мин
Брзина зрна 685 м/с
Ефикасни домет 300 м (рафална паљба)
600 м (јединачна паљба)
Храњење оквир са 30 метака

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *