Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Султан Ахмет-Кан

Ахмет-Кан Султан, совјетски ловачки ас и пробни пилот, Херој Совјетског Савеза.

Рођен је 25. октобра 1920. на Криму. Железничку индустријску школу је завршио 1938. и кратко време је запослен у железничком депоу, где ради на одржавању парних локомотива. Истовремено се учлањује и у локални аеро-клуб, где прави прве пилотске кораке. У редове Црвене армије ступа 1939. године а већ наредне године завршава пилотску школу.

Избијање Другог светског рата га затиче у Одеси, у саставу 4. ловачког пука. У почетку лети на двокрилцу И-16, да би касније прешао на британски Харикен.

Једну од првих ваздушних победа постигао је тараном, односно намерним обрушавањем на непријатељски авион. У ноћи 31. маја 1942, у близини Јарослава, Ахмет-Кан је пресрео бомбардер Ју-88 који се налазио на извиђачком задатку. Немачки пилот, врло вешт, кренуо је у напад на совјетски авион. Након застоја на топовима, Ахмет-Кан је донео одлуку да се обруши на немачки авион, када му откида део крила. Након тарана је искочио из авиона и безбедно се спустио, док су два члана немачке посаде заробљена.

Октобра 1942. Ахмет-Кан бива прекомандован у 9. ловачки пук, са којим се бори на стаљинградском небу. Убрзо постаје и командир 3. ескадриле 9. ловачког пука. Постаје познат 25. марта 1943, када је предводећи групу од осам ловачких авиона пресрео групу немачких бомбардера са ловачком пратњом, на путу ка Батајску и Ростову; обара први бомбардер, након чега настаје конфузија међу немачким авионима. Ловци суседних ескадрила су убрзо послати у помоћ Ахмет-Кановим ловцима, након чега долази до уништења немачке групе авиона; уништено је 26 немачких авиона, а циљеви немачког бомбардовања – железничка инфраструктура и прикупљене совјетске јединице и ратни материјал – спашени су.

Звање Хероја Совјетског Савеза добија када је предводећи групу од осам авиона P-39 Cobra, напао групу од 18 немачких Штука упућених у напад на совјетске јединице у напредовању. Током окршаја је оборено пет немачких авиона, без губитака на совјетској страни.

Једна од анегдота у вези са Ахмет-Каном говори о заробљавању немачког извиђачког авиона, кога је ватром принудио да слуша његове команде и слети на совјетски аеродром.

Крај рата је дочекао у чину мајора, са 30 самосталних и 19 дељених ваздушних победа, 603 мисија и 150 ваздушних борби. Летео је на И-16, Харикену, ЕрКобри, Јак-1, Ла-7.

По завршетку Другог светског рата постаје пробни пилот у Ваздухопловно-истраживачком институтут „Громов“. Погинуо је у авионској несрећи, 1. фебруара 1971, током тестирања Тупољева Ту-16. Сахрањен је у Москви.

За живота је одликован Орденом црвене звезде, Орденом Александра Невског, Орденом Патриотског рата I класе, четири пута Орденом црвене заставе, три пута Орденом Лењина и два пута је проглашен Херојем Совјетског Савеза.

Кукасти крст на портрету Ахмет-кана у Симферопољу, захвалност данашњице Хероју Совјетског Савеза (2012. година).

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *