Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Тенк Т-40

Тенк Т-40, извиђачки тенк амфибија, коришћен од стране Совјета у Другом светском рату.

Тенкови амфибије су биле важне за Црвену армију, чему сведoчи 1 500 произведених тенкова амфибија током тридесетих година. Т-40 је пројектован са намером да замени застареле лаке амфибијске тенкове Т-37 и Т-38. Новопројектовани тенк је сматран супериорним, али су Совјети због наступајућег рата предност у производњи давали једноставнијим конструкцијама, тако да је до избијања рата произведен мањи број примерака тенка Т-40.

Тенк Т-40 представља унапређење тенкова Т-37 и Т-38, у неколико аспеката. Вешање са гибњевима и опругама, какво је било код тенка Т-37, замењено је торзионим шипкама, са четири пара потпорних точкова. Оклопно тело је у потпуности израђено варењем, за разлику од тенкова Т-37 и Т-38, код којих је тело израђивано закивањем оклопних плоча. Конусна купола, такође израђена заваривањем, побољшала је оклопну заштиту тог сегмента тенка, мада је сам оклоп тенка још увек био танак. До тада уграђивани митраљез калибра 7,62 мм замењен је снажнијим, ДШК, калибра 12,7 мм.

За погон у води искоришћена је елиса, уграђена на задњи део тела тенка. Управљање тенком у води вршено је помоћу два листа кормила. За разлику од ранијих модела тенкова, где је елиса била изложена и тако подложна оштећењима, елиса код Т-40 се налазила у усеку трупа. Пловност тенка је обезбеђена великим оклопним телом у форми чамца. Снажнији мотор, херметичко затварање отвора и боље обликован предњи део тела тенка са специјалним одбијачем воде омогућио је тенку да прелази шире реке са снажним струјама, као што су Дњепар и Дњестар.

Тенк Т-40 је ушао у серијску производњу непосредно пред избијање рата. Совјети су намеравали да њиме опреме извиђачке јединице. Како је потреба за великим бројем тенкова постала критична, на шасији тенка Т-40 је развијена секундарна варијанта, без обезбеђене пловности. Овај модел је понео службену ознаку Т-60. Био је једноставнији, јефтинији, боље наоружан и могао је бити употребљен за извршење више типова задатака. Под притиском рата, производња тенкова Т-40 је заустављена након произведених 222 примерака.

На последњој серији тенкова Т-40 купола је замењена лансирним шинама за БМ-8-24 Каћуша.

Са масом од 6 тона, што је двоструко више од његових претходника, нови тенк није донео ништа ново када је у питању борбена ефикасност. Немогућност митраљеза 12,7 мм да пробије 16 мм оклопа на даљинама већим од 300 метара, учинила је да се Т-40 користи искључиво за задатке извиђања. Међутим, тенденција совјетских команданата да све тенкове шаљу у борбу без обзира на модел, учинила је да овај модел тенка претрпи велике губитке 1940. и 1941. године. Тенкови Т-40 се након 1941. ретко виђају. Поједини примерци ће остати у наоружању јединица за обуку све до 1946.

ТТ карактеристике
Маса 5,9 т
Дужина 4,10 м
Ширина 2,33 м
Висина 1,90 м
Посада 2 члана
Оклопна заштита 4-13 мм
Наоружање 1 х 12,7 мм ДШК
1 х 7,62 мм ДТ
Погон ГАЗ-202, снаге 70 КС
Однос снага/маса 12 КС/т
Аутономија 450 км
Брзина кретања 45 км/ч

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *