Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Terrapin, амфибијско возило

Terrapin (барска корњача) представља британски еквивалент америчког амфибијског возила DUKW. Иако никада није произведен у количини којој је произвођен амерички DUKW, „корњача“ је успела да постане корисни додатак британској амфибијској флоти, коришћеној у периоду 1944-45.

Амфибијско возило Terrapin је конструисано у компанији Thornycroft, али је произвођено у погонима Morris Commercial. Произведено је око 500 комада, а већи део њих је завршио у наоружању 79. оклопне дивизије. До прве употребе ових возила дошло је у јесен 1944, када су коришћени као допуна америчким амфибијским возилима током операција код Антверпена. Terrapin је било возило једноставне конструкције, али је имало и нека застарела решења. Један недостатак се односио на употребу два бензинска мотора, од којих је сваки покретао точкове на једној страни возила; по уласку возила у воду, мотори су покретали сваки свој пропелер. Замка оваквог техничког решења погона била је у томе да, уколико би један од мотора престао са радом у току кретања возила, долазило би до брзог окрета возила што би могло изазвати повреде људства у, и око возила. Стога је возаче овог типа возила било неопходно упозоравати на ту могућност, како би правилно одреаговали. Такође, мотори су се налазили у централном делу возила, чиме је транспортни простор био подељен на два дела, испред и иза мотора. Тиме је било спречено крцање неког већег терета, као што је артиљеријско оруђе или веће возило.

Са тестирања возила Terrapin Mark I

Свеукупне перформансе возила нису биле баш задовољавајуће. Било је споро, како при кретању по сувом, тако и у води. Приликом пуног оптерећења теретом и савлађивању тешког мора, могло је врло лако доћи до потонућа. Возило је са горње стране било у потпуности отворено. Возач се налазио на централној позицији возила, тако да није имао баш најбољи преглед ситуације ни испред, ни иза возила.

Отклањањем неких од ових недостатака је настао модел Mark II, док је почетни модел понео ознаку Mark I. Нови модел је имао донекле боље перформансе, возач је био померен доста напред. Облик трупа возила је побољшан, тако да је сада имао боље поморачке карактеритике. Ипак, овај модел је прекасно стигао: рат је завршен и пре него што је ушао у серијску производњу, а велики број америчких амфибијских возила је значио да нема потребе развијати свој модел возила. Убрзо је из наоружања повучен и први модел возила.

Прототип возила Terrapin Mark II
ТТ карактеристике Terrapin Mk 1
Маса 6 909 – 12 015 кг
Дужина 7,01 м
Ширина 2,67 м
Висина 2,92 м
Посада 1 + 2 (најмање)
Погон два бензинска мотора Ford V-8 снаге по 85 КС
Брзина по сувом: 24,14 км/ч
по води: 8 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *