Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Тешка оклопна кола Sd.Kfz. 231 (8-rad)

Немачки војни врх је готово истовремено са увођењем оклопних кола конфигурације 6 х 4 схватио да та возила неће задовољити потребе војске на дуге стазе, јер нису имали довољно снажан погон, а ни карактеристике при кретању ван путева им нису биле на потребном нивоу. Стога су захтевали возило конфигурације 8 х 8, са снажним мотором, и одлучили да камионску шасију Bussing-NAG искористе за производњу жељеног оклопног возила. Развој новог возила је започет 1935. а први серијски примерак је предат војсци две године касније.

Тешка оклопна кола су добила ознаку „schwerer Panzerspähwagen SdKfz 231“ а да би се избегла конфузија и мешање са возилом конфигурације 6 х 6, исте ознаке, уз овај модел се обавезно стављала и ознака (8-Rad), док су га војници називали „Achtrad“. Када је испоручено јединицама, ово возило је било међу најнапреднијим возилима-теренцима. Цена за овако високе карактеристике била је врло висока, јер су шасија и склопови били врло комплексни, самим тим и врло скупи и спори за производњу. Поред комплексности производње, велики проблем је била висина возила што га је чинило уочљивим на бојишту.

Sd.Kfz. 231 је остало у производњи до 1942, када је замењен возилима Sd.Kfz. 234. До тада је произведено 1 235 возила која су била присутна на свим ратиштима где су се налазиле немачке оружане снаге. Посебно се добро показало у операцијама на северу Африке и на територији Совјетског Савеза.

Верзије

Sd.Kfz. 231 (8-Rad) са куполом наоружаном топом KwK 30 или KwK 38 калибра 20 мм и спрегнутим митраљезом MG 34 калибра 7,92 мм

Sd.Kfz. 232(8-Rad) возило везе

Sd.Kfz. 233 верзија наоружана краткоцевним тенковским топом калибра 75 мм. Овај топ је уграђиван у отвореном одељку возила, начињеном изградњом куполе. Посада овог возила је бројала три члана. Возило је коришћено као ватрена подршка у оклопно извиђачким јединицама. Прво возило овог типа испоручено је 1942. и показало се као врло ефикасно, али је имало недостатак по питањима поља дејства топа и недостатка панцирно пробојних пројектила. Међутим, ефикасност возила је била довољна за уобичајено супротстављање извиђачким возилима на које је обично наилазило на терену.

Sd.Kfz. 263(8-Rad) командно возило

ТТ карактеристике Sd.Kfz. 231(8-Rad)
Маса 8,3 т
Дужина 5,85 м
Ширина 2,20 м
Висина 2,34 м
Посада 4
Наоружање 1 х 20 мм
1 х 7,92 мм
Погон бензински мотор Bussing-NAG снаге 150 КС
Аутономија 270 км
Брзина 85 км/ч
Sd.Kfz. 232(8-Rad)
Sd.Kfz. 233
Sd.Kfz. 263(8-Rad)

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *