Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Тешка оклопна кола Sd.Kfz. 231

Тешка оклопна кола Sd.Kfz. 231 вуку порекло са совјетског тест центра у Казању, формираном током двадесетих година. На том полигону су немачки стручњаци, сходно потписаном уговору са Совјетима, развили шасију оклопних кола  конфигурације 8 х 8. Како се возило у овој конфигурацији показало као прескупо за производњу, Немци су развили јефтинију конфигурацију 6 х 4. Овај модел је као основу користио шасију камиона, у почетку производ компаније Daimler-Benz, а касније и компанија Bussing-NAG и Magirus. На ове шасије је уграђивано оклопно тело и купола. Прва испитивања су показала да је потребно обезбедити снажније предње осовине, као и да је потребно модификовати хладњаке. Након извршених модификација, возило је 1932. предато немачким оружаним снагама. До 1935, када је прекинута производња овог модела, произведено је око 1000 примерака.

Оклопна кола 6х4 нису били баш велики успех, али су произвођени у време када немачка армија није имала искуства у употреби оваквог типа возила, тако да су самим тим били и више него корисни за обуку и припрему јединица. С обзиром да је за употребљену шасију камиона оклопљено тело било претешко, оклопном возилу су биле битно умањене тактичко техничке карактеристике, нарочито ван путева. Ипак, ова возила су имала своју сврху у ангажовању у Аустрији и Чехословачкој током 1938. и 1939. године. Њихово појављивање је имало велики пропагандни утицај, и сходно томе су имали одговарајући простор у медијима. Након 1940. су постепено напуштали јединице прве линије и махом служили у сврху обуке војника.

Sd.Kfz. 232

Први примерци возила су наоружавани свега једним митраљезом MG 34 калибра 7,92 мм, док је верзија коју су користили тешки водови немачких оклопних јединица користили верзију SdKfz 231. Ова верзија је имала куполу са топом калибра 20 мм, у почетку типа KwK 30 који је касније замењен моделом KwK 38, нешто веће каденце. Са овим топом је био спрегнут митраљез MG 34, а на крову је било уграђено постоље за монтирање још једног митраљеза.  Sd.Kfz. 231 је коришћено као тактичко возило (пружање ватрене подршке јединицама моторизоване пешадије), али је повремено коришћено и као подршка лаким извиђачким јединицама у тенковским формацијама. Возило које је било веома слично возилу Sd.Kfz. 231 било је Sd.Kfz. 232, које је у основи било Sd.Kfz. 231 са радио уређајем дугог домета који је захтевао уградњу велике антене изнад куполе и преко задњег дела оклопног тела. Купола је овде служила за ношење предњег краја антене. Следеће слично возило било је Sd.Kfz. 263, које је такође имало велику антену, само што је купола била фиксирана, а од наоружања је имао само један митраљез. Коришћен је као командно возило.

Sd.Kfz. 263
ТТ карактеристике Sd.Kfz. 231
Маса 5,7 т
Дужина 5,57 м
Ширина 1,82 м
Висина 2,25 м
Посада 4 члана
Наоружање 1 х 20 мм
1 х 7,92 мм
Погон бензински мотор Daimler-Benz, Bussing-NAG или Magirus, снаге 60-80 КС
Аутономија 250 км
Брзина 65 км/ч

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *