Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Тешки тенк Char B1-bis

Серија тенкова, позната под ознаком Char B, имала је изглед тенкова из доба Првог светског рата, што и није чудно ако се узме у обзир да је развој овог тенка започет још 1921. Тада је захтеван тенк наоружан топом калибра 75 мм, смештеним у пушкарници тела тенка. Тенк је произведен тек 1930. То је био тешки Char B, масе око 25 тона. Финална верзија тенка, модел Char B1, произведен је 1935.

Тешки тенк B1 bis “Flandres” у поставци музеја

Char B1 је био снажан тенк, обзиром да је био наоружан топом калибра 47 мм у куполи и топом 75 мм у телу тенка. Покретање топа у телу тенка по азимуту је било ограничено самом својом уградњом, што је превазиђено комплексним системом управљања тенка који је омогућавало брзо постављање топа у сектор за гађање. Иако је споља гледано био архаичне конструкције, Char B је био пун напредних решења, међу којима су се издвајали самозаптивајући резервоари горива, централни систем за подмазивање склопова, систем за гашење пожара у тенку итд. Ипак, било је и проблематичних решења: распоред посаде у тенку је отежавао њихову међусобну комуникацију. Посада тенка Char B1 је морала бити високо увежбана група специјалиста како би извукли максимум из тенка који користе – што ће се показати као велики проблем у време напада на Француску.

Последњи модел серијске производње је добио ознаку Char B1-bis. Ова верзија је имала бољу оклопну заштиту, другачију конструкцију куполе и снажнији мотор. Примерци овог модела који су касније излазили из фабрике су имали још снажнији погон и додатне резервоаре горива. Производња тенкова Char B1-bis започета је 1937. да би 1940. француска војска располагала са око 400 тенкова овог типа. У то време су тенкови Char B1 и Char B1-bis били најбројнији тенкови у француским оружаним снагама.

Немци су зазирали од овог тенка јер је топ калибра 75 мм могао врло лако да пробије оклоп њихових тенкова, чак и тенка PzKpfw IV. Ипак, тенкови Char B1-bis су били сложени и захтевали су пажљиво одржавање. Многи су се једноставно покварили на путу до бојишта и остављени Немцима неоштећени. Борбени потенцијал овог типа тенкова је донекле умањен потребом за добро увежбаном посадом, каквих је било врло мало у време избијања Другог светског рата. Проблем је и била стара француска пракса да командир поред командовања тенком и осматрања бојишта буде и послужилац топа.

Немци су заробљене тенкове Char B1-bis преименовали у PzKpfw B1-bis 740(f) и користили их у различите сврхе. Неки су предати окупацијским јединицама, док су остали коришћени у обуци возача тенкова или конвертовани у самоходна оруђа атиљерије. Постојала је и верзија са пламенобацачем, ознаке PzKpfw Flamm(f). На крају Другог светског рата, неки од тенкова су враћени Француској.

Цивил и немачки војник посматрају напуштени француски тешки тенк Char B1 из састава 37. батаљона и штету коју је изазвао на згради, мај 1940.
ТТ карактеристике
Маса 31,5 т
Дужина 6,37 м
Ширина 2,50 м
Висина 2,79 м
Посада 4
Наоружање хаубица ABS SA 35 75мм
топ 47 мм SA 35
2 митраљеза Reibel 7,5 мм
Погон бензински мотор Renault снаге 307 КС
Аутономија 180 км
Брзина 28 км/ч
Char B1 bis, «Le Fantasque» у експерименталној маскирној шари.
Char B1 bis, «Le Fantasque» у експерименталној маскирној шари.
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *