Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Тешки тенк ИС (ЈС)-2

Црвена Армија је 1943. преузела иницијативу на бојишту од Немаца и кренула у низ напредовања која су је 1945. довела до Берлина. Током тог времена, Совјети су настојали да одрже надмоћ у конструисању тенкова. Може се рећи и да су успели у томе. Што се тиче тешких тенкова, почело се са тенком КВ-1, где су даљи радови на унапређењу склопова трансмисије, редизајнирања тела тенка и вешања, еволуирали у нижи и лакши тенк. Нова конструкција тенка је добила назив ИС-1 (ИС од Иосиф Сталин).

Тешки тенк ИС-1, претеча тенка ИС-2

ИС-1 је задржао топ калибра 85 мм, какав је био уграђиван у КВ-85, и он се налазио у наоружању првих верзија тенка познатих под ознаком ИС-85. Ипак, конструктори су сматрали да би нова конструкција тенка могла да поднесе и уградњу топа већег калибра. Извршили су испитивања са новим топом калибра 100 мм (ИС-100) и дугим топом калибра 122 мм. Топ калибра 122 мм био је моћан скоро као и топ калибра 100 мм. Оно што је превагнуло у корист топа калибра 122 мм била је чињеница да је топ у том калибру већ био произвођен и постојала је извесна количина ових топова у магацинима, док је топове калибра 100 мм тек требало произвести. Тако је тенк ИС-2 наоружан топом 122 мм. Добија и званичну ознаку ИС-2. Први примерци се на бојишту појављују 1944. У производњи остају до краја рата.

То је било масивно возило, а још већим га је чинила дуга топовска цев. Купола и тело тенка су били и више него довољно оклопљени (максимална дебљина оклопа износила је 132 мм). Посаде су ипак на прво место стављале ватрену моћ топа 122 мм. Топ је имао малу брзину паљбе и користио је дводелну муницију, која је још више успоравала гађање. Димензије муниције су биле такве да је борбени комплет износио свега 28 пројектила. Секундарно наоружање су чинили митраљези: по један у калибру 7,62 мм и 12,7 мм.  Код каснијих верзија тенка је уведен модификовани систем управљања ватром и другачији затварач топа, а у жељи да се повећа брзина гађања.

Иако је већ важио за добра тенк, конструктори су сматрали да има места за побољшање тенка. Резултат је био тенк ИС-3 који је задржао топ калибра 122 мм али је имао драстично другачију, округлу куполи и нови, коси облик предњег дела тела тенка. Пре завршетка рата је произведено свега пар тенкова овог модела. Ипак, након рата, овај тенк је забринуо војнике са Запада…

ТТ карактеристике ИС-2
Маса 46 тона
Дужина 9,9 м
Ширина 3,09 м
Висина 2,73 м
Посада 4
Наоружање 1 х 122 мм
1 х 7,62 мм
1 х 12,7 мм
Погон дизел мотор снаге 600 КС
Аутономија 240 км
Брзина 37 км/ч

Заробљени тешки тенк ИС-2

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *