Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Тешки железнички топ Bruno калибра 28 цм

Тешки железнички топ Bruno, калибра 28 цм (283 мм), немачки је железнички топ коришћен током Другог светског рата у нападу на Француску и након тога, остатак рата провео је у окупираној Норвешкој, у систему обалске одбране.

Тешки железнички топ Bruno калибра 280 мм у Немачкој.

Као део програма наоружавања немачке војске, које су нацисти покренули 1933. након што су дошли на власт, Врховна команда оружаних снага наложила је компанији Krupp да пројектује ново железничко артиљеријско оруђе, али је овима требало пуно времена за такав подухват, које нацисти нису имали. Krupp je објаснио да може да испоручи велику количину артиљеријских оруђа ових карактеристика, али коришћењем застарелих топова из периода Првог светског рата, који су им били доступни, уз модернизацију подвоска, чије су нацрте већ поседовали. Немачки војни врх се сложио са тиме и 1936. одобрио компанији Krupp да крене у пројектовање оруђа калибра од 150 до 280 мм, са роком испоруке у 1939.

Два застарела топа 28 cm Küstenkanone L/42 (обалски топ дужине 42 калибра), заплењених од Белгијанаца током Првог светског рата, преживели су рат и постављени су на нове лафете, који су коришћени за све железничке топове Bruno, калибра 283 мм. Покретање по правцу било је незнатно, односно само толико колико да се изврше фине корекције; усмеравање оруђа вршило се окретањем целог лафета на тзв. Вогел окретници. Ова окретница се састојала од кружних шина са окретном платформом у средини на којој се налазило оруђе. За подизање железничког топа на ниво платформе коришћена је рампа. Платформа је имала ваљке на сваком крају на који су се ослањали на кружну железничку пруга. Капацитет платформе био је 300 тона, што је било довољно за већину железничких топова у наоружању немачке војске. Топ се могао пунити само при елевацији од 0°, тако да је пре сваког опаљења морао поново да заузима елементе за гађање. Оба топа испоручена су немачкој војсци током 1938. године.

Један од модела немачких железничких топова на тзв. “Вогел окретници”.

Топ је користио HE пројектил (28 cm Sprenggranate L/4.4 m KZ m BdZ m Hb) масе 284 кг, са пуњењем од 22,9 кг ТНТ. Максимална даљина гађања износила је 35 700 метара.

Током освајања Француске, ова оруђа су се налазила у саставу 89. батерије жалезничких топова (Artillerie-Batterie (E.) 689), која је у периоду од 14. до 17. јуна 1940. дејствовала по циљевима у јужном Алзасу. Батерија је касније премештена у Норвешку, где се користила у обалској одбрани. На крају, премештена је на исток, како би обезбеђивала норвешку луку Фредрикстад.

 

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *