Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Трећа фаза битке за Британију

Бомбе на Лондон

У ноћи између 24. и 25. августа десило се нешто што је, по мишљењу неких историчара, било од пресудног значаја за исход битке за Британију. После дана испуњеног ваздушним активностима, када је Ловачка команда, иако по цену не баш малих губитака, успела да се одржи, око 10 часова увече, формација од око стотину немачких бомбардера приближавала се британском главном граду преко Кента, Сасекса и Сареја. Сам Лондон није био циљ овог напада – Геринг за то још није био издао наређење -— али се једна мала група авиона усмерила на складишта нафте у Темсхејвену и на фабрике авиона у Рочестеру и Кингстону, што је било опасно близу Лондону.

bombardovanje-londona-1940
Једна од најимпознатнијих фотографија из овог периода: катедрала светог Павла за време ваздушног напада

Ноћни британски ловци отпочели су противнапад. У забуни која је тада настала, неколико немачких авиона је скренуло са курса и залутало изнад града и неколико предграђа. Ту су на слепо испустили свој терет бомби – био је то први препад који је Лондон доживео од 1918. Штета је била велика, било је много жртава међу цивилним становништвом, али то није био једини ефект који је постигла ова забуна. Становници лондонских четврти који су тада по први пут доживели оно што ће ускоро постати стравична рутина, нису могли ни да слуте од каквог ће далекосежног значаја бити то узнемиравање њихове мирне свакидашњице. Следећег дана, док су се рушевине још димиле, Черчил је издао наређење да се бомбардује Берлин. За такву акцију је британско ваздухопловство, тог тренутка, једва имало авиона. Али у ноћи између 25. и 26. августа осамдесет и један британски бомбардер извршио је напад на немачки главни град. Штета је, као што се могло и очекивати, била мала, али зато је психички ефекат био велики. Јер Хитлер је своме народу обећао да се тако нешто неће никад догодити, а Геринг се кладио да ће се пре звати Мајер него што ће и један непријатељски авион повредити немачки ваздушни простор. Сада, на врхунцу своје моћи, немачки Рајх је био погођен у срце. Све је вапило за осветом. Освета је извршена. Геринг је наредио да се 28, 29, 30. и 31. августа изврше велика ноћна бомбардовања Ливерпула. Напади су још били недовољно прецизни, али за време последњег препада требало је угасити више од сто шездесет пожара у центру града. Преко дана одвијале су се – изнад јужне и источне Британије – ваздушне борбе које су заустављале дах, а Парковој Групи 11 претила је пропаст. Због бомбардовања све је више база било неупотребљиво, страдало је доста Спитфајера и Харикена и гинуло све више тек обучених пилота. За две седмице погинуло је стотину британских пилота, а сто двадесет их је рањено, што ће рећи, десет одсто борбене снаге Ловачке команде сваке седмице. Још само неколико дана, и ваздушни путеви за Лондон остали би без заштите. Да ли се спремала немачка инвазија, а ако јесте, како је британска авијација могла томе да се супротстави?

britansko-bombardovanje-berlina
Последице британског напада на Берлин

Операција Seelöwe још није била опозвана; припреме су биле у пуном јеку, али Хитлер није могао да поднесе што су Британци напали Берлин. Ову дрскост морао је да казни. Четвртог септембра, приликом отварања кампање „Зимске помоћи“, одржао је у берлинској Палати спортова бесан говор у којем је не само обећао инвазију него је такође објавио да Британци морају да рачунају са најтежом одмаздом: њихове градове треба „избрисати“!

И Геринг је сматрао да поново треба мењати тактику. Због дефанзивне реакције Ловачке команде постао је већ нестрпљив и само се надао да ће напад на Лондон измамити Даудингове сквадроне тако да их немачка авијација може уништити. Осим тога би напади на Лондон и друге градове сломили британски морал, а то је, можда, било важније од уништавања аеродрома, радарских инсталација, Харикена и Спитфајера.

Поподне 7. септембра, радарске станице су јавиле о великој концентрацији немачких авиона. Обална одбрана стављена је у стање приправности. На опште чуђење, добро заштићене формације бомбардера ишле су на безбедној висини у правцу Лондона. Тежиште борбе је померено. За тренутак је код Британаца владала потпуна збуњеност. Многи су мислили да је дошло време инвазије и у селима и градовима дуж обале звонила су, по пропису, звона како би се сви опоменули. Кад су увидели о чему се ради, британска ваздушна одбрана концентрисала се на бесомучни немачки напад на град на Темзи са његових шест милиона становника. Пуштено је у ваздух још више одбрамбених балона, на положаје је извучено још више противавионске артиљерије. Сквадрони 11. и 12. групе добили су нова наређења да заједно и сложно наступају. Осећали су да ће ова борба бити одлучујућа.

И Немци су то мислили. Укључили су и нове, експерименталне авионе, такозване „авионе-жилете“, који би пресецали каблове балона – био је то проналазак Хане Рајч, за који је од Хитлера лично примила одликовање Гвоздени крст.

Бомбардери су наишли са великих висина. Почела је најважнија фаза ваздушне битке. Док су бомбардери, који су пробили кордон Харикена и избегли ватру противавионске артиљерије, сејали смрт и пустош по Лондону, Спитфајери су се борили на живот и смрт са немачким ловцима. Немачки ловачки авиони су, међутим, имали недостатак да због својих ограничених залиха горива нису могли да се задржавају дуго изнад доста удаљеног Лондона. Велики број немачких авиона, који је потрошио сувише горива, није стигао до својих база, тако да је француска обала убрзо била покривена олупинама авиона који су се срушили.

bitka-za-london-oboreni-nemacki-lovac
Срушен немачки ловац

Настао је нови период сталних ваздушних напада, који су 15. септембра достигли кулминацију.

Тог дана је немачко ваздухопловство још једном прикупило снагу и у непрекидним таласима слала стотине авиона над Британију. Код обале су их дочекала двадесет и три сквадрона Кита Парка, док су их код Лондона,обавијени облацима, чекали „вингови“ Ли-Малорија. Тог дана су Немци изгубили педесет и шест авиона, међу којима и Дорније који се у пламену срушио на железничку станицу Викторија усред Лондона. Од раног јутра до касно увече трајала је огорчена битка.

Убрзо затим је Хитлер поново одложио своје наређење за почетак десанта. Битка за Британију је била изгубљена, упркос очигледној немачкој надмоћи у материјалу и људству. Најпоузданији извори тврде да су Немци у периоду од јула до октобра 1940. изгубили 1733 авиона, а Британци 915. Имајући у виду немачку надмоћ, Британци су се налазили у веома неповољном положају. За време најжешће битке, пилоти, у просеку, нису седмично имали више од двадесет и четири часа слободно. Тих дана се процењивало да је сваки британски пилот, који је неколико месеци био у акцији, морао да буде погођен, јер му је због преморености слабила концентрација. Укупно је 451 британски пилот из тог периода преживео битку за Британију, а свега 217 цео рат.

Добивена ваздушна битка није, међутим, значила да је немачким нападима био крај. Још месецима су долазили немачки бомбардери над Британију. Поготово су ноћу нападали Лондон, а касније и друге велике индустријске градове.

bobardovani-koventri
Катедрала у Ковентрију, уништена у немачком бомбардовању.

Тако су Немци 14. новембра извели велики напад на индустријски град Ковентри. Док је пун месец језиво обасјавао град, појавило се 500 немачких бомбардера који су готово десет часова засипали град бомбама. Разарање је било стравично. Ускоро је горела чувена катедрала светог Михајла, чије је звоно и даље злослутно звонило. Једна тешка запаљива бомба прошла је право кроз велике оргуље на којима је некада свирао Хендл. Пошто су пред јутро отишли и последњи немачки авиони, био је потребан цео дан да се угасе стотине пожара. Те ноћи је само у Ковентрију погинуло 550 људи, а 865 је рањено.

По каснијим прорачунима се показало да су Немци до 1941. бацили 190 000 бомби на британске градове. Цивилно становништво је то платило са 43 667 мртвих и више од 50 000 тешко рањених.

ДСР1

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *