Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Type 92 Jyu-Sokosha, танкета

Type 92 Jyu-Sokosha, прва танкета јапанске производње, коришћена у Другом светском рату.

Танкета је настала као резултат потребе јапанских оружаних снага да механизују коњичке јединице, и то оклопним аутомобилима у почетку. Међутим, за потребе коришћења ових јединица у Манџурији, где није било добрих путева, наглашена је потреба за тенковима. Коњички корпусу, релативно независни унутар копнене војске, тражиле су брзи и лаки извиђачки тенк. Карден-Лојдова танкета се показала најприкладнијом за ову намену, тако да је она послужила као основа за прву јапанску танкету.

Прво возило које су Јапанци развили била је танкета-амфибија, касније позната под ознаком Type 92 A-I-Go. Ипак, тестови употребе возила ван путева показали су се као лоши, те је тако морало бити конструисано конвенционалније возило. Развој је поверен компанији Ishikawajima Motorcar Manufacturing Company. Како је возило било намењено коњичким корпусима, возило није могло бити класификовано као тенк, већ као „тешко оклопно возило“.

За разлику од других модела танкета, јапанска је била довољно велика да понесе куполу и трочлану посаду. То је био више средњи модел, нешто између танкете и лаког тенка. Мали габарити просечног јапанског војника су такође допринели примени овакве конфигурације. Танкета је погоњена шестоцилиндричним бензинским мотором Ishikawajima In6 са ваздушним хлађењем, који је био произвођен под Мицубишијевом лиценцом. Први примерци су били наоружани са два митраљеза калибра 6,5 мм (Type 91), уграђеним у куполу и у оклопно тело танкете. Касније је у труп уграђиван тешки митраљез калибра 13,2 мм (Type 92).

На испитивањима, спроведеним током 1931, систем вешања је показао бројне недостатке те је био предмет више модификација. Током саме производње, која се одвијала од 1931. до 1939, увођене су различите модификације тако да је на крају произведено свега 167 примерака. Међу њима су уочљиве две серије које се условно називају „првом“ и „каснијим“ серијама. Примерци касније серије представљају већину произведених примерака и они су имали посве другачији систем вешања, као и реконструисане визире и поклопце отвора. Наоружање је такође модификовано; застарели митраљез Type 91 је замењен моделом Type 97, калибра 7,7 мм.

Након завршетка серијске производње, током Другог светског рата су извршене бројне модификације на танкетама. Једна од њих се односила на уградњу новог постоља за митраљез, на задњи део куполе, намењеним за борбу против циљева у ваздушном простору. Од поклопца мотора је направљено седиште за нишанџију на овом митраљезу. У циљу повећања противоклопних способности танкете, чињени су напори да се танкета наоружа аутоматским топом калибра 20 мм. Свега неколико примерака је пренаоружано топом калибра 20 мм, а рађена су и испитивања са топовим снажнијег калибра (37 мм).

ТТ карактеристике Type 92 Jyu-Sokosha
Маса 3,5 т
Дужина 3,95 м
Ширина 1,63 м
Висина 1,86 м
Посада 3 члана
Оклопна заштита 6 мм тело
12 мм купола
Наоружање 1 х 13 мм Type 92
1 х 6,5 мм Type 91 или
1 х 7,7 мм Type 91
Погон 6-цилиндрични бензински мотор Mitsubishi/Ishikawajima I-6  снаге 45 КС
Аутономија 200 км
Брзина 40 км/ч

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *