Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Type 95 лаки тенк

Предаја тенкова Type 95 аустралијским оружаним снагама, 1945.

Лаки тенк Type 95 развијен је у складу са захтевима јапанских оружаних снага с почетка тридесетих година. Прва два прототипа израђена су 1934. у фабрици компаније Mitsubishi Heavy Industries. Прототипови су тестирани у Кини и Јапану, након чега су добили ознаку Type 95. Компанија их је називала HA-GO, док их је војска називала KE-GO. Пре него што је производња 1943. окончана, произведено је преко 1100 тенкова овог типа. Према неким изворима, производња овог типа тенкова одвијала се све до 1945. године.

Тело и купола тенка израђени су методом закивања. Дебљина плоча се кретала од 6 до 14 мм. Возач се налазио напред десно, док је лево од њега био смештен митраљезац. Купола се налазила у средини, нешто померена у леву страну, наоружана топом Typе 94 калибра 37 мм. Овај топ је касније замењен топом  Type 98 сличног калибра али са већом брзином пројектила на устима цеви. Са топом није био спрегнут митраљез, али је у задњи део куполе био смештен још један митраљезац. Борбени комплет за два митраљеза је бројао 2 970 метака, док је за топ б/к износио 119 пројектила. Велики недостатак овог тенка, као и код многих француских тенкова тог периода, био је тај да је командир тенка био и нишанџија и пунилац, а што су све били додатни задаци на његову основну дужност – командовање тенком.

Шестоцилиндрични ваздухом хлађени дизел мотор налазио се у задњем делу тела тенка. Пренос снаге обезбеђивао се преко трансмисије са четири брзине за кретање у напред и једном брзином за кретање у назад.

Како у то доба није било система за климатизацију, плоче оплате су облагане азбестним плочама, како би се посади обезбедили колико толико погодни услови за рад.

Током 1943. неколико тенкова је модификовано како би били наоружани топовима калибра 57 мм какви су се већ уграђивали у тенкове Type 97. Ова варијанта, названа KE-RI, није била тако успешна  јер је купола била сувише скучена. Следећа варијанта која је у ствари била тенк Тype 95 са куполом тенка Тype 97 названа је KE-NU. Тенкове Тype 95 су на производној траци наследили лаки тенкови Тype 98 KE-NI, али је до прекида производње 1943. произведено свега стотинак комада. Као разлог за прекид производње наводи се проглашавање верзије неуспешном.

ТТ карактеристике
Маса 7400 кг
Дужина 4,38 м
Ширина 2,06 м
Висина 2,18 м
Посада 3
Наоружање топ калибра 37 мм
два митраљеза калибра 7,7 мм
Погон дизел мотор Mitsubishi A6120VD снаге 120 КС
Аутономија 250 км
Брзина 45 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *