Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Универзални транспортер Брен

Универзални транспортер, познат под именом „носач Брен митраљеза“, чак и када није био наоружан Бреном, био је мали гусеничар британске производње, коришћен од стране Савезника током Другог светског рата. Универзални транспортери обично су коришћени за транспорт људства и опреме, али и као оружје за подршку, или платформа за митраљез. Са неких 113 000 произведених примерака у Британији и ван ње, спада у једно од најмасовније произвођених оклопних возила.

Развој

Универзални транспортер наследник је танкете Carden-Loyd Mk.IV, која је развијена касних двадесетих година прошлог века. Ова танкета вуче корене из лаког трактора „VA D50“ који су конструисали Џон Карден (John Carden) и Вивијан Лојд (Vivian Loyd) у компанији Викерс (Vickers) 1935. године. VA D50 се чинио добром конструкцијом, те је развој танкете наручила британска копнена војска. Први примерци су изашли из радионица Викерс 1936. године. Било је неколико типова транспортера, који су се међусобно разликовали у конструкцији сходно својој намени.

Било је очигледно да ће се морати ићи на производњу једног модела, тако да је 1940. године настао универзални модел, који се разликовао од својих претходника по четвртастом задњем делу који је омогућавао више простора за смештај војника.

Као и код ранијих модела, и „универзални“ је имао возача и командира у предњем делу возила, са позицијама један поред другог. Тело возила испред командира било је продужено ка напред како би се уградило одговарајуће оружје за подршку. Мотор је био на средини возила, а трансмисија позади. Са сваке стране мотора био је слободан простор за смештај људства или залиха.

Универзални транспортери су најчешће коришћени као платформа за оружја и оруђа за подршку пешадије (митраљез Викерс, Брен, противтенковска пушка Бојс) или за превоз минобацача и његове послуге. Коришћен је и за вучу противоклопних оруђа.

Транспортер је био лако оклопљен, тако да је само у одређеном степену пружао заштиту од ватре стрељачког наоружања, шрапнела и ударног таласа експлозија. Горња страна возила била је у потпуности отворена, тако да је људство од рамена навише била потпуно изложена.

Транспортер канадске производње Windsor био је слично возило. Имао је слично тело и механику али је био нешто дужи и имао точак „вишка“ (резервни точак на шасији). Произведено је око 5 000 примерака и сви су послати у Европу.

Брен у наоружању совјетских снага, Курск 1943.

Производња

У Британији је у производњи универзалног транспортера учествовало неколико фирми, међу њима и британски Форд (Ford UK). До 1945. године произведено је око 57 000 примерака возила.

Канадски Форд произвео је неких 29 000 примерака. Произвођени су и у Аустралији (око 5 000), Новом Зеланду (1 300) и у САД (око 20 000, не рачунајући модел Т16).

Модели

Mk. I – први модел возила
Mk. II  – са уграђеном вучном куком
Wasp – модел наоружан бацачем пламена
LP1   – возило произведено у Аустралији
LP2   – аустралијска верзија транспортера, произвођен и на Новом Зеланду
2 Pounder Anti-tank Gun Carrier  – транспортер наоружан противоклопним топом калибра 40 мм, произвођен у Аустралији
3 inch Mortar Carrier  – конструкција базирана на претходном моделу, али са монтираним минобацачем калибра 81 мм. Минобацач је монтиран на постољу које је могло да се ротира 360 степени по азимуту. Могао је да отвара ватру из возила, или да се изнесе ван возила. Произведено је око 400 возила овог типа. Сви су послати кинеској националној револуционарној армији.
Т-16  – канадска верзија транспортера, знатно унапређена, произвођен од 1943. до 1945. године. Најчешће је коришћен као вучно возило за артиљеријска оруђа. након рата, налазио се у наоружању швајцарских и холандских оружаних снага.
Fahrgestell Bren – немачки ратни плен, наоружан топом калибра 37 мм .
Panzerjäger Bren 731- немачки ратни плен, наоружан са троструким лансером ПО ракета Panzerschreck, вероватно прво возило овако наоружано
Praying Mantis – експериментално возило, са унапређеним системом уградње и управљања наоружањем.
CATI 90  – белгијска варијанта, у употреби од 1954. до 1962. године, наоружан топом 90 мм.

ТТ карактеристике Universal Carrier, Mk 1
Маса 3,75 т
Дужина 3,65 м
Ширина 2,06 м
Висина 1,57 м
Посада 3
Наоружање обично митраљез 0.303 Брен  или пт пушка Бојс
Погон бензински мотор Ford V-8 снаге 85КС
Аутономија 250 км
Брзина 48 км/ч

Сличне странице:

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *