Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

USS Guam (CB-2), бојни крсташ

USS Guam (CB-2), бојни крсташ класе Alaska, који се током Другог светског рата налазио у саставу америчке ратне морнарице. Био је други и последњи брод из класе, а други брод који је носио име пацифичког острва Гвам. Захваљујући томе што је уведен у наоружање пред крај рата, током борбених дејстава је имао скромно учешће. 

USS Guam
USS Guam на пробној вожњи

Брод је био дуг 246,43 м, ширине 27,76 м и са газом од 9,7 м. Пуни депласман брода износио је 34 803 т. Бродски погон су сачињавале четири гасне турбине General Electric, за које је пару производило осам котлова Babcock&Wilcox на течно гориво; свака од турбина је погонила по један осовински вод. Захваљујући овако конципираном погону, брод је остваривао максималну брзину пловљења од 33 чв. Пловећи брзином од 15 чворова, брод је остваривао даљину пловљења од 12 000 наутичких миља. На себи је носио четири хидроавиона, који су били смештени у два хангара.

Бродско наоружање чинила је примарна артиљерија, девет топова калибра 305 мм у три троцевне куполе (два на прамцу и једна на крми) и секундарне – 12 топова калибра 130 мм распоређених у шест двоцевних купола. Од ових шест купола, две су се налазиле у уздужници брода, док се преосталих  четири налазило на угловима надграђа. Лаку противавионску артиљерију чинило је 56 топова кaлибра 40 мм и 34 топова калибра 20 мм.

Главни оклопни појас био је дебљине од 229 мм, док су артиљеријске куполе биле заштићене оклопом дебљине 325 мм. Оклопљена палуба била је дебљине 102 мм.

USS Guam je поринут 21. новембра 1943, при чему је кума брода била супруга гувернера острва Гвам, а који се у то време налазио у јапанском заробљеништву. Радови на опремању брода завршени су септембра 1944, да би истог месеца, 17. септембра 1944. брод био предат америчкој ратној морнарици. Остало је записано да је брод коштао 67 053 828 америчких долара.

Након што је 17. јануара 1945. испловио из Филаделфије, прошао је кроз Панамски канал и кренуо ка Перл Харбуру, како би се прикључио Пацифичкоој флоти. Са Хаваја 3. марта испловљава за Улихи, где стиже 13. марта и придружује се првом броду из своје класе, бојном крсташу USS Alaska. Убрзо потом, USS Guam и остатак састава Task Force 58, главне ударне снаге америчке ратне морнарице под командом адмирала Радфорда, испловила је у поход на јапанска острва Кјушу и Шикоку. Пред јапанска острва су стигли у јутро 18. марта и убрзо били нападнути јапанским камиказама и бомбардерима У овим нападима тешко је оштећен носач авиона USS Franklin, па Guam добија задатак да га испрати назад у луку, што ће потрајати до 22. марта.

Након извршеног задатка пратње оштећеног носача авиона, USS Guam се враћа у састав TF58 и плови ка Окинави. У ноћи 27/28. марта, USS Guam и остатак 16. дивизиона крстарица бомбардује аеродром на острву Минамидајто. Након завршетка бомбардовања, USS Guam се враћа у заштиту носача авиона који су дејствовали у водама око острва Нансеи Шото. Након тога, 11. маја креће за Улихи ради извршења оправки, као и ради попуне муницијом и залихама. Након извршене попуне, USS Guam плови ка Окинави, пошто је придодат TF 38.4 Холзијеве 3. флоте. Пловећи у овом саставу, USS Guam пружа ПВО носачима авиона док ови шаљу авионе у нападе на јапанске положаје на острву Кјушу. Након што су 9. јуна сат и по времена бомбардовали Оки Даито, USS Guam и  Alaska плове ка острву Лејте, где стижу 13. јуна.

У јулу месецу USS Guam плови за Окинаву, где улази у састав TF 95, где обавља дужност командног брода; у овом саставу налази се и USS Alaska. Ова два бојна крсташа су  16. јула упућени у акцију у Источно кинеско и Жуто море, са задатком потапања јапанског бродовља. Међутим, учинак није био сјајан и 23. јула се враћају у састав флоте. Након тога улазе у пловни састав који је у свом саставу имао три бојна брода и три ескортна носача авиона, са задатком извршења једног обимног напада на ушћу реке Јангце, код Шангаја. И ова операција је имала скромне резултате, тако да су се 7. августа вратили на Окинаву.

Убрзо по повратку на Окинаву, USS Guam постаје командни брод пловног састава којим је командовао контраадмирал Лоу. Јединица је добила задатак показивања присуства у региону, укључујући и луке Цингтао, Порт Артур и Далиан. Бојни крсташ USS Guam је 8. септембра упловио у корејску луку Јинсен, како би потпомогао окупацију земље. Из Јинсена испловљава 14. новембра и плови ка Сан Франциско, са задатком транспорта групе америчких војника назад у САД. У Сан Франциско упловљава 3. децембра, а два дана касније плови за Бајоне у Њу Џерсију, где упловљава две недеље касније. Овде ће остати све до изласка из наоружања, 17. фебруара 1947; тада прелази у Атлантску резервну флоту, где ће бити све до 1. јуна 1960, када је избрисан из флотне листе. У старо гвожђе је продат 24. маја 1961. за 423 076 долара.

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *