Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Виолета Сабо

Рођена је 26. јуна 1921. у Паризу, као Violette Reine Elizabeth Bushell, као кћер возача британске војске и француске кројачице; похађала је школу у јужном делу Лондона, након чега ради као помоћник продавца у радњи у Брикстону. Почетком 1940, Виолета се прикључује женама добровољцима али ускоро мења одлуку и одлази у фабрику оружја. У јулу упознаје Етјена Сабоа, подофицира Легије странаца, са којим се венчава крајем августа. Неколико дана по венчању, Етјен Сабо одлази на задатак.

Етјен Сабо гине током тенковске битке код Ел Аламејна, свега четири месеца након рођења ћерке, што оставља велики траг у животу Виолете Сабо. Јула 1943. се добровољно јавља у састав британске SOE. Примљена је као идеални кандидат за „француско одељење“ и ускоро почиње њена обука за учешће у тајним операцијама у окупираној Француској.

На свој први задатак одлази априла 1944; требала је да буде курир Филипу Лиеверу, чија је мрежа покрета отпора у Руену била откривена од стране Гестапоа. Требало је проверити да ли је остатак мреже био компромитован. Спустила се падобраном у близини Шербура, одакле је отпутовала за Руен и потом у Дијеп, одакле је авионом враћена у Британију.

На други задатак одлази свега два дана пре савезничког искрцавања на Нормандију. Спустила се падобраном у Француску, са још тројицом колега, са задатком успостављања везе са снагама француског покрета отпора. Убрзо након спуштања, возило у коме се налазила Виолета са још два припадника Покрета отпора, наилази на немачки контролни пункт. Долази до размене ватре, група се удаљава са места сукоба али Немци организују потеру. Сабо је имала повређен чланак, по једном извору повреда је наступила приликом доскока падобраном, а према другом повреда је настала током боравка у Британији. У сваком случају, како не би успоравала остале, Сабо остаје са аутоматом Стен и 90 метака да штити одступницу колегама. Овај сегмент, по коме је Сабо убила једног подофицира и ранила неколицину немачких војника, може се назвати и контроверзним, пошто немачке архиве не дају податке о повређеним припадницима немачких оружаних снага у овом сукобу. Такође, сумњу представљају и сведочења њених сабораца који су учествовали у овом догађају.

Лажна лична карта Виолете Сабо коју је користила у Француској.

Немци је заробљавају и предају Гестапоу. Након испитивања и мучења у Паризу, а због напредовања савезничких снага, Немци је заједно са још вредних заробљеника пребацују у логор Равенсбрик, северно од Берлина. Стрељана је у логору, 5. фебруара 1945, пуцњем у потиљак. Постхумно је одликована високим британским и француским одликовањима

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *