Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

ZK383

Чехословачки аутомат ZK 383 је један од аутомата који је на Западу био релативно непознат, захваљујући томе што је мало коришћен ван источне Европе, а сама употреба тог аутомата у јединицама била је углавном ограничена на борбена дејства вођена против Совјетског Савеза. Ипак, ZK 383 је био важан тип оружја у своје време и сматран је довољно добрим да остане у производњи од касних тридесетих година до 1948.

Конструисан почетком тридесетих година, ZK 383 је ушао у производњу у чувеној чехословачкој фабрици наоружања Брно, која се прославила по производњи чувеног пушкомитраљеза ZB vz. 26. ZK 383 је био релативно велико и тешко оружје за класу аутомата и одликовао се тада ретком уградњом ножица испод цеви неких модела. Ове ножице су уграђене као резултат чехословачке тактике која је сматрала аутомате врстом лаких пушкомитраљеза, што је било потпуно контрадикторно уобичајено прихваћеној улози лаког аутоматског оружја. Овакав приступ је чак довео до израде верзије која је имала каденцу од 500, односно 700 метака у минути тако што се додавао или уклањао тег масе 170 грама на затварач. Верзија са мањом брзином паљбе је коришћена са ножицама као лаки пушкомитраљез, док је верзија са већом брзином паљбе коришћен приликом употребе аутомата као јуришног оружја. Овај став је био став искључиво чехословачких оружаних снага, тако да ова одлика није коришћена код других земаља корисница. Бугарска армија је усвојила ово оружје као стандардни аутомат и користила га све до почетка шездесетих година. Ипак, највећи број аутомата је произведен за потребе немачких оружаних снага. Када су Немци окупирали Чехословачку 1939, пронашли су нетакнуту линију за производњу овог аутомата и одлучили да је искористе за своје потребе. Тако је фабрика Брно започела производњу оружја за наоружавање СС јединица, а који су га користили на територији Совјетског Савеза. У наоружању јединица немачких оружаних снага су ушли под ознаком vz 9. СС јединице су га сматрале врло корисним оружјем и убрзо је постало стандардно оружје ових јединица. Одређени број је остао у наоружању чехословачке полиције, ознаке ZK 383P, која је била без ножица.

Једине земље, поред Чехословачке, Бугарске и Немачке, која су купиле аутомате ZK 383 су Бразил и Венецуела, али у мањим количинама.

Тактичко технички подаци
калибар 9 мм
дужина 875 мм
маса пуног оружја 4,83 кг
брзина паљбе 500 или 700 мет/мин
брзина зрна 365 м/с
храњење оквир са 30 метака
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *